Renovatie poldertoren kost bijna miljoen meer, maar dat zit hem niet in het waterdicht maken

EMMELOORD • Do 22 augustus 2024 | 21:31 • Donderdag 22 augustus 2024 | 21:31

Met de start van de renovatie van de Poldertoren in Emmeloord in aantocht, heeft de gemeente Noordoostpolder opnieuw het kostenplaatje op papier gezet. Daaruit blijkt dat het totale project niet 2,5 miljoen euro gaat kosten, maar 3,3 miljoen.

Toch betekent dat niet dat het waterdicht maken van de iconische toren duurder is geworden. Het lijkt tegenstrijdig, maar volgens een woordvoerder van de gemeente is er een goede verklaring voor.

Wat moet er gerenoveerd worden?
Het klopt dat voorheen een bedrag van 2,5 miljoen euro is gecommuniceerd voor de renovatie van de voormalige watertoren in Emmeloord. Die moet waterdicht worden gemaakt, waardoor er huurders in kunnen. Zo wil Hotel 't Voorhuys hotelkamers in de toren maken.

De aannemer moet daarvoor onder meer de gevel impregneren, metsel- en voegwerk en technische installaties vervangen en extra ramen plaatsen. Het dak en de beiaardiersruimte zijn al in een eerdere fase hersteld.

De afgelopen jaren was er een flinke financiële puzzel en veel politiek overleg nodig om het geld voor de opknapbeurt bij elkaar te krijgen.

Schuiven met budgetten
De gemeente Noordoostpolder verwachtte in 2021 dat de renovatie 1,4 miljoen zou gaan kosten. In oktober vorig jaar kwam daar nog eens 1,1 miljoen bij: samen 2,5 miljoen euro. Maar het betekent niet dat dat geld volledig door de gemeente opgehoest hoeft te worden.

Sinds 2021 was namelijk al bekend dat de provincie Flevoland met een subsidie van negen ton een belangrijke bijdrage wilde leveren. En daar kwam eind vorig jaar ook een Rijkssubsidie bij van 1,1 miljoen euro.

Je zou dan verwachten dat de gemeente Noordoostpolder slechts vijf ton zelf in hoeft te leggen om op de benodigde 2,5 miljoen te komen.

Waarom komt het totaal dan toch duurder uit?
Maar volgens de gemeentewoordvoerder zijn het de aanvullende voorwaarden van de Rijkssubsidie die ervoor zorgen dat de gemeentelijke bijdrage uiteindelijk toch hoger wordt.

Het Rijk geeft diens bijdrage namelijk alleen als er ook rekening gehouden wordt met de monumentale status van de Poldertoren. De monumentale ramen van de toren kunnen met extra geld op een erfgoed-technisch verantwoorde manier verplaatst worden. Met het waterdicht maken van de Poldertoren heeft dit laatste dus niet direct iets te maken.

Geen verrassing
Het bedrag voor álle werkzaamheden samen komt daarmee op bijna 3,3 miljoen euro uit, waardoor de gemeente Noordoostpolder niet vijf ton betaalt, maar ruim 1,2 miljoen euro.

Toch is dat geen verrassing. De gemeenteraad van Noordoostpolder toonde zich vorig jaar al bereid om een dergelijk bedrag op te hoesten voor hún iconische Poldertoren.

Ook de gemeente zelf ziet geen bezwaren: "Zonder de Rijksbijdrage zouden we het verplaatsen van de ramen niet hebben uitgevoerd. Het is dus echt extra werk bovenop de waterdichtende activiteiten (die nog steeds 2,5 miljoen gaan kosten)", besluit de woordvoerder.

De gemeenteraad van Noordoostpolder moet de 'eindafrekening' volgende maand nog wel officieel goedkeuren.

Renovatie gaat een jaar duren
Het werk aan de Poldertoren begint dan naar verwachting in december van dit jaar en gaat ruim een jaar duren. Naast hotel 't Voorhuys is de gemeente naar eigen zeggen ook met andere mogelijke huurders in gesprek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel