Erfgoedvereniging heeft zorgen over nieuwbouw, Urk staat open voor gesprek

URK • Vr 16 augustus 2024 | 5:50 • Vrijdag 16 augustus 2024 | 5:50

De gemeente Urk staat open voor een gesprek met erfgoedvereniging Heemschut over wat er gebouwd moet worden op de plek van de oude brandweerkazerne aan de Noord.

Heemschut is bezorgd, de bouwplannen kunnen volgens de vereniging een gevaar zijn voor de cultuurhistorische waarde van de locatie. Onlangs werd bekend dat Urk de grond van de oude kazerne wil verkopen aan de Christelijke Woonstichting Patrimonium. Die wil er zorgwoningen bouwen.

Eilandgevoel bewaren
Heemschut vindt dat deze 'bijzondere plek' binnen het beschermde dorpsgezicht van Urk een betere invulling verdient. De plek ligt binnen de grenzen van het voormalige eiland.

"Hoewel Heemschut niet tegen het bouwen van een woonzorglocatie is, maakt zij zich wel zorgen om 'het eilandgevoel' dat juist op deze speciale plek duidelijk tot uitdrukking wordt gebracht", zegt de erfgoedvereniging. Die riep de gemeente vorig jaar ook al op om goed na te denken over de invulling van de plek.

Palenscherm renoveren
De gemeente zegt juist van plan te zijn om het eilandgevoel terug te brengen aan De Noord: "Het plan is om het groen in stand te houden en daar waar het kan te verbeteren. Ook wordt 'het rondje Eiland Urk' afgemaakt door het Park Hooiland door te trekken over het groen achter de oude brandweerkazerne." 'Rondje Eiland Urk' is een wandel- en fietsroute.

Google Street View
Daarnaast wordt een stukje palenscherm aan de achterkant van het gebouw gerenoveerd en komt er een informatiebord met uitleg over de geschiedenis.

Oude boerderij
Een andere zorg van Heemschut lag in het toekomstige ontwerp van het nieuwe zorggebouw. De vereniging wil geen modern bouwwerk. Een pand in de vorm van een boerderij, zoals die er ver voor de brandweerkazerne nog stond, zou wel bespreekbaar zijn.

Ook hier lijkt de gemeente de vereniging op haar wenken te bedienen: "In de architectuur van het ontwerp van het nieuwe gebouw wordt de cultuurhistorie zeker meegenomen. Er wordt verwezen naar het meest oorspronkelijke gebouw, wat betreft traditionele materialen en kapvorm. De zogenoemde mansardekap."

Verhuizing brandweer
De locatie aan De Noord komt eind dit jaar vrij als de Urker brandweer intrek neemt in een nieuwe onderkomen aan de Industrierondweg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel