Heemschut wil 'historische invulling' van locatie oude brandweerkazerne op Urk

URK • Ma 8 mei 2023 | 9:23 • Maandag 8 mei 2023 | 9:23

Heemschut Flevoland wil dat de gemeente Urk kiest voor een 'historische invulling' van de locatie van de huidige brandweerkazerne wanneer deze gesloopt wordt. De erfgoedvereniging ziet een plan voor zorgwoningen niet zitten en wil liever dat de locatie wordt opgenomen in het 'Rondje Eiland Urk'.

Volgend jaar moet het brandweerkorps van Urk verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Urkerweg. Het huidige gebouw aan de Noord is te oud en de brandweerpost ligt al lang niet meer centraal gelegen in het dorp. Na de verhuizing gaat de sloophamer in de oude brandweerkazerne. De gemeente denkt dat de vestiging van zorgwoningen het beste past op deze plek.

'Respect hebben voor deze plek'
Voor Heemschut heeft de kazerne zelf geen historische waarde, maar de plek waar deze gebouwd is wel. "Je moet respect hebben voor die plek. Die plek verdient meer", zegt Roelof Tiede Oost van Heemschut Flevoland. De locatie valt binnen de grenzen van het oude dorpscentrum waarvoor een beschermd dorpsgezicht geldt. In de Zuiderzeetijd lag de plek op het oude eiland, iets dat je nu kunt zien door het hoogteverschil rond de kazerne. Ook staat er nog een klein stukje palenscherm uit de jaren zeventig dat de grens van het eiland markeert.

Google Streetview

Even verderop aan de Noord, de straat die loopt langs de vroegere noordkust van het eiland, is het vijftig jaar oude palenscherm al vervangen voor een nieuwe variant. Het is onderdeel geworden van een nieuwe fiets- en wandelroute: het Rondje Eiland Urk. Heemschut wil dat de locatie van de kazerne deze route gaat voltooien. Een plan voor een nieuw gebouw van drie verdiepingen hoog doet dan juist afbreuk aan de route.

Gemeente praat met buurt over de plannen
De gemeente Urk organiseert maandagavond een avond voor buurtbewoners. Die mogen meedenken over de voorlopige plannen voor zorgwoningen. Mocht de buurt daar in meerderheid tegen zijn, dan komt er wellicht nog een andere bestemming. Roelof Tiede Oost van Heemschut is er in ieder geval bij om de buurt te overtuigen van de historische betekenis van het plekje: "Ik ga proberen om dat belang ook bij de omwonenden voor het voetlicht te brengen."

Heemschut stelde de kwestie vorige maand al aan de orde in een brief aan de gemeenteraad. Maar die vindt het vooral een kwestie voor het college van B en W. Een woordvoerder laat weten dat de opzet wel blijft om bebouwing op deze plek terug te laten komen. "Het oude gebouw is aan vervanging toe is en daarvoor start binnenkort een participatietraject met de buurt en maatschappelijk instellingen in de omgeving om te komen tot hoe het nieuwe gebouw, dat een zorgfunctie voor ouderen krijgt, er uit komt te zien en welke ideeën er leven over en voor de inpassing in de omgeving."

Of de locatie onderdeel uit kan gaan maken van het Rondje Eiland Urk is nog niet duidelijk: "Over inpassing in of van het palenscherm is nog geen besluit genomen. Daar gaan we onder meer voor participeren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel