Blauwtong duikt op in Noordoostpolder, tweede besmetting in Flevoland

RUTTEN • Ma 12 augustus 2024 | 14:44 • Maandag 12 augustus 2024 | 14:44

Op het bedrijf van een veehouder in Rutten is blauwtong vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is de tweede blauwtongbesmetting in de provincie.

Flevoland was tot begin deze maand de enige provincie zonder blauwtong dit jaar. Vorige week maandag werd het virus voor het eerst vastgesteld, bij een veehouder in Dronten.

Ook nieuwe verdenking in Dronten
Op drie andere plekken in Flevoland - twee in Dronten, één in Zeewolde - bestaat het vermoeden dat blauwtong heeft toegeslagen. De tweede verdenking in Dronten kwam er maandag bij. Deze besmettingen zijn nog niet bevestigd.

Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar onder meer ook geiten, runderen, herten en kameelachtigen zoals alpaca's en lama's. Piepkleine steekvliegjes verspreiden het virus dat onder meer voor een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen zorgt bij vee. Vooral schapen worden er erg ziek van en kunnen eraan doodgaan.

Lees ook: Geen blauwtong in Flevoland maar dat gaat niet lang meer duren
Besmettingen vooral in Oost-Nederland
Landelijk gezien zit het aantal besmettingen in de lift. Inmiddels is blauwtong op 2909 plekken vastgesteld. Dat was donderdag nog 2259.

Vooral dieren op boerenbedrijven worden getroffen, met name in Twente en de Achterhoek. De minste besmettingen zijn in het westen van het land en Flevoland.

Blauwtong is niet besmettelijk voor mensen. Wie verschijnselen van het virus ziet, moet die melden bij de NVWA. Deze organisatie houdt niet bij hoeveel dieren worden getroffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel