Geen blauwtong in Flevoland: 'Maar dat gaat niet lang meer duren'

FLEVOLAND • Vr 26 juli 2024 | 16:08 • Vrijdag 26 juli 2024 | 16:08

Schapenhouders in Flevoland zijn bang dat hun kuddes weer getroffen zullen worden door het blauwtongvirus. Ze nemen maatregelen maar de vraag is of die afdoende zijn.

In de rest van Nederland is er sprake van een explosieve groei van het gevaarlijke virus. In Flevoland is nog geen enkele besmetting geconstateerd, maar de vrees is dat het niet lang zal duren voordat het ook hier misgaat.

Uit onderzoek van De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt namelijk dat de teller voor het aantal besmettingen, nu al op bijna achthonderd staat. "De uitbraak was twee maanden eerder dan vorig jaar en bovendien gaan de besmettingen nu veel sneller dan vorig jaar" waarschuwt Erik van Norel van LTO vakgroep schapenhouderij die Flevoland onder zijn hoede heeft. "En dat stelt niet gerust", voegt hij toe.

De afgelopen weken is het virus al op 791 plekken in Nederland vastgesteld. Volgens de NVWA is dat ruim twee keer zo veel als vorige week. Vorige week vrijdag stond de teller op 318 gevallen en afgelopen maandag al op 503.

'Ook hier sluimert het'
Het virus, dat vooral schapen treft, dook vorig jaar september na lange tijd weer in Nederland op. Het verspreidde zich snel en trof duizenden bedrijven in het hele land. De meeste besmettingen zijn in de oostelijke en zuidelijke provincies. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is het virus nauwelijks vastgesteld. Flevoland is de enige provincie zonder besmettingen.

Van Norel waarschuwt: "Ook hier sluimert het. In Flevoland zijn vorig jaar immers ook veel schapen getroffen door blauwtong. "Het is een reëel scenario dat het dit jaar niet anders zal zijn."

Zo werden vorig jaar ook schapen van FlevoLamb in Biddinghuizen getroffen. Meer dan 100 raakten besmet met het virus. Bij het bedrijf hebben ze nu, net als bij andere schapenboeren in de provincie, de dieren laten vaccineren.

Ondanks vaccin nog veel dode dieren
Volgens Van Norel van de LTO vakgroep hebben veel schapenhouders in Nederland hun dieren laten vaccineren. "Binnen drie weken was tachtig tot negentig procent van de schapen gevaccineerd." Maar echt geholpen heeft het niet. "In ieder geval niet volledig want er zijn nu al weer heel veel zieke en dode dieren." Het vaccin is het virus nog niet de baas. Eerder dit jaar, heeft de minister een tweede vaccin goedgekeurd. Het moet volgens Van Norel nog blijken of dat middel wel afdoende is.

Schapenhouder André Driesen in Espel verloor vorig jaar ruim 165 schapen aan blauwtong. Hij heeft er zo'n 400. Driesen is geschrokken van het bericht van de besmettingen. "Ik hoop dat het dit jaar goed gaat," zegt hij. "Maar nu je hoort dat sommige dieren ondanks inenting toch ziek worden, ben je daar niet blij mee. We betalen voor de vaccinatie, dan wil je ook dat het werkt."

Schapen binnen houden
Driesen heeft nog een andere maatregel genomen. "Ik houd mijn schappen binnen. Dat vinden ze niet leuk, maar ze raken zo niet besmet en we hebben ze niet voor de lol."

Van Norel hoort ook van andere schapenhouders dat ze de dieren binnen hebben gelaten om te voorkomen dat ze besmet raken. "Dat hebben we zelf ook gedaan", zegt de LTO-man die ook schapen houdt. "Maar er zijn dit jaar toch ook gevallen bekend van blauwtong bij schapen die binnen zijn gebleven."

Sommige schapenhouders in Flevoland 'houden de beesten gewoon goed in de gaten'. Ze zijn bang dat het virus weer zal toeslaan maar hopen vooral dat het bericht 'een storm in een glas water' is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel