Crowdfunding landschapskunstwerk PIER + HORIZON groot succes

KRAGGENBURG • Wo 14 augustus 2024 | 16:11 • Woensdag 14 augustus 2024 | 16:11

Een crowdfundingsactie voor het herstel van het landschapskunstwerk PIER + HORIZON bij Kraggenburg heeft in een maand tijd ruim 6000 euro opgebracht. "Ik ben verbaasd en heel blij", zegt beeldend kunstenaar Paul de Kort over de donaties. Hij is vastbesloten het herstelde kunstwerk deze zomer nog in het Zwarte Meer te plaatsen.

"Het is heel fijn dat mensen zo enthousiast reageren", zegt De Kort over de gulle giften die hij voor de herstelwerkzaamheden heeft ontvangen. "Het geeft aan dat het kunstwerk echt leeft bij de mensen."

In 2022 raakten de pier en stalen drijvers beschadigd tijdens de verwoestende storm Eunice. De Kort heeft nu een alternatief ontwerp gemaakt dat bestand moet zijn tegen toekomstige stormen. In dit nieuwe ontwerp zijn de vijftien stalen drijvers vervangen door dertig robuuste boomstammen.

Waar komen de bomen vandaan?
"Die boomstammen komen uit het Kuinderbos." Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer heeft Paul de Kort toestemming gegeven om in het bos bomen uit te kiezen die waren gesneuveld door dezelfde storm. "Dus ik kon gewoon aanwijzen welke ik wilde hebben en nu heb ik een prachtige collectie van (24 boomstammen) naaldhout."

De Kort noemt het een sympathieke actie van Staatsbosbeheer waardoor de kosten voor het herstel van PIER + HORIZON aanzienlijk lager uitvallen. Oorspronkelijk ging hij uit van een kostenplaatje tussen de 30.000 euro en 40.000 euro, maar dat heeft hij nu voorzichtig bijgesteld naar 20.000 euro.

"We hebben een bijdrage toegezegd gekregen van het cultuurfonds en nu deze geweldige crowdfunding." De beeldend kunstenaar benadrukt dat hij daarmee nog niet uit de kosten is. "We zijn op twee derde van het benodigde bedrag als dit allemaal lukt. Hoe meer mensen doneren, hoe dichter we bij ons einddoel komen." Het doel van de crowdfundingsactie is daarom verhoogd van €6000 naar €7000.

Wanneer beginnen de werkzaamheden?
Paul de Kort wil binnenkort beginnen met het plaatsen van de boomstammen in het water van het Zwarte Meer. "Ze liggen nu bij de loswal en ik heb de bewerking ook al laten doen." Hij benadrukt dat het voor de conservering van het hout van belang is dat het zo snel mogelijk geplaatst wordt. Ook om ongedierte geen kans te geven.

Begin september moeten de boomstammen de nieuwe tekening van het kunstwerk vormen. De oorspronkelijke 135 meter lange pier zal niet volledig terugkeren in het nieuwe ontwerp, maar wordt verkort naar 20 meter.

De jukken waarop de steiger rust, zullen langzaam in het water verdwijnen, waardoor de lijn van de oorspronkelijke pier deels behouden blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel