Doedelzak maakt steeds meer het geluid dat Willeke wil

DRONTEN • Wo 14 augustus 2024 | 16:17 • Woensdag 14 augustus 2024 | 16:17

Na een jaar vrijwel dagelijks oefenen heeft Willeke Streefland de doedelzak onder de knie. "Als je tien minuten per dag oefent, kom je er wel", zegt een trotse Willeke.

Toen ze hoorde dat de Dronten & District Pipe Band nieuwe leden zocht, is ze op les gegaan. De Flevolandse doedelzakband was anderhalf jaar geleden op sterven na dood en zocht met spoed nieuwe 'pipers'. "Ik was erg onder de indruk van dit imposante instrument en dacht nu is het mijn kans om het te leren", verklaart Willeke.

Streefland kan inmiddels allerlei liedjes spelen op het instrument. Ze begon met het leren spelen op de zogenoemde practice chanter, het mondstuk van doedelzak. De volgende stap was om het mondstuk aan de doedelzak te plaatsen.

"Dit ga ik nooit leren", verzuchtte Willeke destijds. "Het was zo zwaar, ik kreeg er bijna geen geluid uit". Maar inmiddels heeft ze het trucje onder de knie. "Het is goedgekomen."

"Nu hebben we een tekort aan drummers"

— Wim de Boer, Dronten & District Pipe Band

Drummers gezocht
Instructeur Wim de Boer van de vereniging is blij met de nieuwe leden. De aanwas was broodnodig, nadat leden verhuisden of ziek werden. En toen kwam corona er ook nog eens overheen.

De Boer: "Probleem is nu, dat we een tekort hebben aan drummers. We zijn in staat ze zelf op te leiden en van instrumenten te voorzien." De Flevolandse doedelzak vereniging de Dronten & District Pipe Band repeteert in buurthuis Zuiderzee in Lelystad.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel