Met deze tips ben je goed voorbereid op een knalfuif tijdens Lowlands 2024

BIDDINGHUIZEN • Wo 14 augustus 2024 | 19:51 • Woensdag 14 augustus 2024 | 19:51

Nog maar een paar uur en dan gaan de poorten van de Lowlands camping in Biddinghuizen weer open. Omroep Flevoland zet een aantal tips op een rij zodat je goed voorbereid op pad gaat naar het festival. Ook hebben we een aantal praktische zaken voor inwoners van Biddinghuizen onder elkaar gezet.

De 31e editie van het festival wordt jaarlijks op het evenemententerrein bij Walibi gehouden. Zo'n 65.000 bezoekers zullen bijna allemaal het hele weekend bij Biddinghuizen kamperen.

Omrijden naar Harderwijk
De camping opent donderdag om 09:00 uur, waardoor het op de wegen rondom Biddinghuizen aanzienlijk drukker zal zijn dan normaal. Ga je vanaf Biddinghuizen richting Harderwijk? Dan kun je het beste even omrijden via de Gooiseweg en Ganzenweg. Er is namelijk grote kans dat je op de wegen rondom het festivalterrein in de file terechtkomt.

De gemeente adviseert daarom om niet over de Harderbosweg, Spijkweg, Bremerbergweg en Oldebroekerweg te rijden als je het festival niet bezoekt. Ook op de terugweg kun je beter een andere route kiezen.

Als bezoeker moet je ook even opletten welke route je neemt. Zo is er een aparte route voor de camper- en caravangasten, die op een eigen camping staan. Borden langs de wegen geven aan hoe je het beste kunt rijden.

Pendelbussen
Kom je met de bus of de trein naar Lowlands? Dan staan er bij de stations Lelystad en Dronten gratis pendelbussen klaar. Vanaf Dronten vertrekt de eerste pendelbus donderdag om 07:00 uur. De laatste rijdt donderdag om 00:00 uur. Ook vrijdag, zaterdag en zondag kun je gebruik maken van de pendelbusdienst. Op die dagen vertrekt de eerste bus om 08:00 uur.

Ga je vanaf station Lelystad naar het festivalterrein toe? Dan gelden dezelfde vertrektijden. Alleen op zaterdag rijden er geen pendelbussen.

De gemeente Dronten meldt dat de pendelbussen een speciale route afleggen, zodat de bezoekers snel verder kunnen vanaf het station. Door inzet van de bussen wordt rust op de stations bewaard, maar het moet bezoekers ook stimuleren voor een duurzamere reisoptie te kiezen.

Kijk goed welke bus rijdt
Ga je met de bus of de trein? Dan adviseert de organisatie van het festival om niet via Harderwijk te gaan. De OV-bussen die vanaf Harderwijk vertrekken zijn volgens de organisatie niet toereikend voor alle Lowlandsbezoekers.

Kom je wel via Harderwijk, dan moet je even opletten welke bus je neemt. Busvervoerder EBS verwacht namelijk extra drukte op de Walibi-express (lijn 247). Deze rijdt vanaf Harderwijk naar Walibi, vlak naast het evenemententerrein. Een woordvoerder van EBS laat weten dat er op het station in Harderwijk extra medewerkers zijn die daar de doorstroming begeleiden en monitoren hoe alles verloopt.

Lijn 147 rijdt om
Ook is het verstandig om - als je via Dronten of Harderwijk met de bus naar Lowlands reist - niet in te stappen in buslijn 147. Hoewel deze normaal gesproken op zo'n 20 minuten lopen van het festivalterrein stopt, doet hij dat op de aankomstdag niet.

In het verleden kwam de buslijn vaak in de file terecht. Daarom rijdt buslijn 147 dus om via de Gooiseweg en Ganzenweg. Hij stopt donderdag dus niet bij de haltes Alikruikweg, Bremerbergweg en Camping Flevostrand.

Reizigers in Dronten die graag van de stadsdienst gebruik willen maken, moeten donderdag goed kijken bij welke halte ze staan. Lijn 21/22 vertrekt tijdelijk vanaf een andere halte, zodat de pendelbussen genoeg ruimte hebben.

Bekijk dus van tevoren de reisplanner. Ook nog even een tip als je via Amersfoort naar Biddinghuizen gaat met de trein: Dit weekend zijn er ook werkzaamheden bij station Amersfoort. Volgens de organisatie van Lowlands hebben die weinig gevolgen voor de reizen naar het festival.

Zorg voor een opgeladen telefoon
Bij Lowlands kun je geen papieren ticket laten zien bij de entree. Het festival maakt namelijk gebruik van mobile only-tickets. Met een QR-code in de Ticketmaster-app kun je het festivalterrein op. Daarom is het wel handig als je je telefoon goed opgeladen hebt.

Op de website van Ticketmaster waren woensdagmiddag nog zo'n 50 doorverkooptickets beschikbaar van mensen die last-minute toch niet naar het festival kunnen. Op de website van Ticketswap waren nog 170 kaartjes te koop.

Vorig jaar werkte Lowlands voor het eerst met Mobile Only tickets. Redacteur Jo Anne Loosman legde toen uit hoe dat in z'n werk gaat:

Tentje meenemen of huren?
Zodra je op het festivalterrein bent, wil je natuurlijk een goed plekje hebben om te kunnen slapen na het dansen. Lowlands adviseert bezoekers op Facebook om alleen mee te nemen wat nodig is en om te overwegen of je een tent kunt huren. Zo moet er minder afval achterblijven op het terrein.

Een andere tip van de organisatie is het meenemen van herbruikbare spullen. "Denk goed na over wat je allemaal meesleept naar Biddinghuizen, ruim je afval op de camping op en neem al je spullen maandag weer mee naar huis", aldus de organisatie op Facebook. "65.000 paar handen maken licht werk en een schone camping."

Programmawijzigingen
Zodra je tentje staat, kan het feesten beginnen. Maar ben je fan van de artiest Eyedress? Dan heb je deze editie van Lowlands helaas pech. De organisatie deelt op sociale media een aantal programmawijzigingen. Eyedress moest de show helaas annuleren. Daarom wordt Mount Kimbie doorgeschoven naar de zondag om dit plekje op te vullen. Het gaatje van Mount Kimbie op zaterdag wordt opgevuld met Abel en Sef.

Ook Rachel Chinouriri kan niet optreden. Daarvoor komt nu het Belgische ILA met rock & roll muziek. DJ Ramon Sucesso kan ook niet optreden, maar wordt vervangen door DJ Marcelle. Op de website van Lowlands vind je het officiële programma.

Naast muziek is er nog veel meer te beleven. Zo zijn er diverse foodtrucks, waaronder die van de zussen Eva en Sanne Flantua in Lelystad. Afgelopen week waren ze al druk met de voorbereidingen:

Geluidsoverlast
Donderdagavond is er eerst nog een silent disco, maar vrijdag komt de muziek door de grote speakers van de verschillende podia en op de camping. Tijdens het evenement worden geluidsmetingen uitgevoerd om te kijken of de muziek niet te hard staat. De geluidsnormen zijn volgens de gemeente vastgelegd in de omgevingsvergunning van Walibi en verschillen per locatie en het moment van de dag.

Bij geluidsoverlast kunnen omwonenden een melding doen bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Die houdt namelijk namens de gemeente toezicht.

Overige meldingen die niet met geluid maar wel met het festival te maken hebben, kunnen doorgegeven worden aan de gemeente Dronten.

Bungalowparken bereikbaar
Vlakbij Walibi en de Spijkweg liggen ook twee bungalowparken, namelijk De Boschberg en De Bremerberg. De Spijkweg wordt niet afgesloten, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Een verkeersregelaar zal bezoekers van het festival richting de dijk sturen.

Bestemmingsverkeer naar de bungalowparken mag gewoon doorrijden. "Met de verschillende vakantieparken die hier zitten is contact via de parkbeheerders. Zij hebben extra informatie ontvangen", zegt de woordvoerder.

Hulpdiensten kunnen altijd overal langsrijden, meldt de gemeente. Er is een aparte calamiteitenroute mochten zij op het festivalterrein moeten komen. "Dit is afgestemd met de Veiligheidsregio", aldus de woordvoerder van de gemeente. "De meldkamer is op de hoogte van deze route."

Bankpas kwijt?
Het komt wel eens voor dat je als bezoeker iets kwijtraakt. Vanaf dinsdag 20 augustus zullen de gevonden voorwerpen te vinden zijn op deze website.

Bankpassen en OV-kaarten worden teruggestuurd aan de bijbehorende instanties, meldt de gemeente. Rijbewijzen worden teruggestuurd naar het RDW en gevonden paspoorten en ID-kaarten worden vernietigd.

Ben je een buitenlands paspoort kwijt? Dan kun je bij de ambassade van het betreffende land terecht. Daar wordt hij dan naartoe gestuurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel