CDA zet vraagtekens bij nieuw opvangbeleid statushouders

NOORDOOSTPOLDER • Ma 5 augustus 2024 | 19:35 • Maandag 5 augustus 2024 | 19:35

Het nieuwe beleid van de gemeente Noordoostpolder om voortaan minder alleenstaande statushouders te huisvesten en vooral gezinnen, wekt verbazing bij het CDA in Provinciale Staten. De partij denkt dat het beleid de huisvesting belemmert.

De partij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur om te horen of dit beleid is besproken met het college van Gedeputeerde Staten. De provincie is verantwoordelijk voor de spreiding van asielzoekers met een verblijfsvergunning over de zes Flevolandse gemeenten.

Gezinswoningen
Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder kondigde in juli aan voortaan voorrang te geven aan het huisvesten van gezinnen. Dat sluit beter aan op de beschikbare gezinswoningen binnen de gemeente. Voor alleenstaande statushouders heeft Noordoostpolder bijna geen woonruimte beschikbaar. Dit probleem speelt ook in Dronten en Lelystad.

Noordoostpolder wil voortaan aansluiten bij het programma "Hervestiging" van de Verenigde Naties. Dat richt zich op de huisvesting van kwetsbare groepen zoals gezinnen met kinderen.

Azc Luttelgeest
CDA-fractievoorzitter Marian Uitdewilligen in Provinciale Staten zet vraagtekens bij deze aanpak. Volgens haar zitten er in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest veel gezinnen met een verblijfsstatus, die op huisvesting wachten in een gemeente. Dat hoeft niet per se in Noordoostpolder te zijn.

"In plaats van gezinnen uit het buitenland te halen en via het programma Hervestiging in Noordoostpolder te huisvesten, lijkt het ons beter om gezinnen uit het azc Luttelgeest te helpen. Als er in Noordoostpolder gezinswoningen beschikbaar zijn, waarom zouden deze mensen dan moeten wachten tot er plek is in een andere gemeente?," aldus Uitdewilligen.

Alleenstaanden
Op dit moment is tachtig procent van de statushouders in de asielopvang alleenstaand, zo bleek onlangs uit cijfers die het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aan de gemeente Lelystad verstrekte.

Hoewel Noordoostpolder te weinig woonruimte voor alleenstaanden zegt te hebben, ziet het CDA kansen om deze mensen toch op te vangen. "Waarom worden er niet meer alleenstaanden in een huis opgevangen? Noordoostpolder heeft dat eerder ook gedaan, met drie statushouders in een huis. Bij arbeidsmigranten gebeurt dat wel," aldus Uitdewilligen.

Opvang voor meerdere statushouders in een huis zou ook een optie zijn voor minderjarigen. Mogelijk is dan wel begeleiding nodig, zo erkent de fractievoorzitter. In het verleden zijn er diverse incidenten geweest rond opvanghuizen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Uitdewilligen wijst verder op een project van woningbouwcoöperatie Mercatus met veertig woningen voor alleenstaande statushouders en andere spoedzoekers. Ook dat kan helpen bij de opvang.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel