Ondanks kou toch nieuwe besmettingen blauwtong in Flevoland

FLEVOLAND • Di 5 december 2023 | 21:01 • Dinsdag 5 december 2023 | 21:01

Ondanks de koude weken, zijn er de afgelopen drie weken toch nieuwe gevallen van blauwtong gemeld in Flevoland. In totaal gaat het om vijftien zieke dieren. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De toename is wel minder groot dan de weken hiervoor. In totaal zijn er nu 172 gevallen geteld in de provincie. In heel Nederland zijn er bijna 5800 dieren ziek geworden.

Meeste in NOP
Nog steeds worden de meeste gevallen gemeld in Noordoostpolder. Daar zijn er in de afgelopen weken weer zes bijgekomen, waardoor er nu 74 besmettingen zijn geteld.

Ook in andere gemeentes nam het aantal besmettingen toe. In Dronten, Almere en Zeewolde werden overal drie nieuwe besmettingen gemeld. In Lelystad zijn geen nieuwe gevallen bekend.

De NVWA meldt in haar cijfers dat er nog geen besmettingen zijn op Urk. Volgens een medewerker van kinderboerderij De Stekplek is dat niet waar. Daar zouden namelijk ook schapen ziek zijn geweest door het virus.

Knut minder actief
Het blauwtongvirus wordt verspreidt door de knut, een soort kleine mug. Het insect wordt minder actief als de temperatuur daalt en daardoor zijn er de laatste tijd minder besmettingen.

Desondanks zijn we niet helemaal af van het blauwtongvirus, zegt onderzoeker Melle Holwerda van Wageningen Bioveterinary Research uit Lelystad. "Het kan zomaar dat de knutten de stallen induiken. Het virus kan op die manier de winter doorkomen en in het voorjaar weer terugkeren."

Wat zijn de gevolgen bij een besmetting van blauwtong?
Als een schaap of geit besmet raakt, is het dier vaak niet meer te redden. Het virus tast de binnenkant van de bloedvaten aan. Er ontstaan zweren in de mond die extreem pijnlijk zijn. Als gevolg daarvan stoppen besmette schapen met eten.

Bij dieren die erg ziek zijn, kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel