Water Meerkoetentocht nog steeds vervuild, advies aan boeren om niet te beregenen

LELYSTAD • Vr 2 augustus 2024 | 11:57 • Vrijdag 2 augustus 2024 | 11:57

Gebruik het vervuilde water uit de Meerkoetentocht voorlopig nog niet om de gewassen te beregenen. Dat advies krijgen vijftien boeren in Lelystad van de GGD. Ze zijn daarover vrijdagochtend gebeld door het waterschap.

In het water zit nog steeds een te hoge concentratie PFOS, zegt Zuiderzeeland, dat de komende tijd meer metingen in de omgeving gaat doen naar de vervuiling door de chemische stof. 

Het waterschap maakte vorige week vrijdag bekend dat er een te hoge concentratie PFOS in de Meerkoetentocht zit. Dat is een tocht tussen de Larservaart en de Talingweg, vlakbij Lelystad Airport, waar agrarische gronden aan grenzen. Bij proeven in het water bleek dat 538 keer meer PFOS werd gevonden dan is toegestaan. 

PFOS is een chemische stof die door de mens is gemaakt. De stof valt onder de verzamelnaam PFAS en komt van nature niet voor in het milieu. PFOS valt onder de categorie 'zeer zorgwekkende stoffen', zegt het waterschap. Hoge concentraties zijn slecht voor de natuur en hebben een mogelijk negatief effect op de gezondheid. PFOS is vrijwel onverwoestbaar en breek niet af in de natuur, aldus Zuiderzeeland. 
Boven de norm
Uit een tweede meting blijkt dat de concentraties een week later nog steeds ver boven de norm liggen. Dit keer wel lager: 340 keer boven de norm. Toch blijft het advies om het water nog niet te gebruiken. Het kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid, stelt de GGD.

Boeren blijven beregenen
Agrariërs vinden de situatie overtrokken. Volgens hen geldt de norm voor vissen en natuur en niet voor het beregenen van gewassen. Daarom blijven ze het water gebruiken. De boeren wijzen erop dat de tocht doodloopt. Om die reden staat het water stil en is er een grotere kans op vervuiling, zeggen ze.

Emeritus hoogleraar Jacob de Boer vindt dat boeren het advies van de GGD wel serieus moeten nemen. Agrariërs moeten voorzichtig zijn met het water omdat giftige stoffen zo in de voedselketen terecht kunnen komen, zegt hij. Toch is er ook weer geen reden voor paniek, zegt De Boer. Bij andere vliegvelden lagen de aangetroffen concentraties hoger, zegt hij. Ook ligt de Nederlandse norm voor PFOS in het oppervlaktewater veel lager dan de Europese, benadrukt de emeritus hoogleraar.

De tocht gezien vanaf de Talingweg

Boeren beregenen het land ondanks advies

Versneld onderzoek naar bron
De oorzaak van de PFOS-vervuiling is nog onduidelijk. In de vervuiling zijn resten van blusschuim aangetroffen. Of dat te linken is aan vroegere activiteiten van de brandweer van Lelystad Airport of aan een brandbeveiligingsbedrijf dat tot 1992 aan de Talingweg met blusschuim heeft gewerkt is nog de vraag. Lelystad Airport zei eerder deze week dat de brandweer nabij die locatie altijd met water te hebben geoefend. 

Het waterschap wil hierover geen uitspraken doen en zegt dat het tot half augustus versneld onderzoek naar het achterhalen van de bron. Zo brengen provincie, gemeente en Omgevingsdienst historische verontreinigingen in kaart. Ook brengt Zuiderzeeland bij metingen in kaart hoe de PFOS-vervuiling in de Meerkoetentocht zich gedraagt bij verschillende omstandigheden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel