PFOS-waarden in Meerkoetentocht blijven hoog, oorzaak nog onbekend

LELYSTAD • Vr 13 september 2024 | 11:47 • Vrijdag 13 september 2024 | 11:47

In de Meerkoetentocht in Lelystad zit nog steeds een te hoge concentratie PFOS. Dat meldt Waterschap Zuiderzeeland. Ook zit er te veel PFOS in de waterbodem van twee omliggende sloten. Binnenkort moet uit bodem- en grondwateronderzoek blijken wat de oorzaak van de vervuiling is.

De verontreiniging in de Meerkoetentocht verplaatst zich continue in het water, blijkt uit monsters die Zuiderzeeland heeft genomen. Bij het Midland Circuit zijn bij de laatste metingen de hoogste waarden vastgesteld. Zo is ook een zijsloot vervuild geraakt. Ten noorden van het circuit werden lagere PFOS-concentraties gemeten.

De PFOS in de Meerkoetentocht zit in het water maar blijkt niet naar de bodem te zijn gezakt. De bodem van de Meerkoetentocht, Larservaart en Vliegtuigtocht is juist van goede kwaliteit, zegt het waterschap.

'PFOS zit overal maar is in Meerkoetentocht veel te hoog'
PFOS valt onder de categorie 'zeer zorgwekkende stoffen'. Hoge concentraties zijn slecht voor de natuur en hebben mogelijk een negatief effect op de gezondheid. Dat er PFOS in het water zit, is niet uitzonderlijk. Dat is overal in Nederland zo maar in de Lelystadse tocht is dat wel erg veel, zegt Zuiderzeeland.

De hoge waarden van de chemische stof in de Meerkoetentocht werden eind juli duidelijk. De norm is 0,65 nanogram per liter oppervlaktewater. Dat bleek in de Meerkoetentocht met 538 keer te zijn overschreden.

De waarden waren een week later afgezakt naar 340 keer boven de norm. Inmiddels is dat verder afgenomen naar 246 keer hoger in de zijsloot bij het Midland Circuit, 184 keer in de naastgelegen deel van de Meerkoetentocht.

Waterschap: 'Voormalig trainingscentrum is mogelijke oorzaak'
De oorzaak van de hoge PFOS-concentratie is nog altijd onduidelijk. Wel vermoedt Zuiderzeeland inmiddels dat het voormalige trainingscentrum brandbestrijding aan de Talingweg een van de bronnen moet zijn geweest.

Boeren in de omgeving wezen al eerder naar een voormalige brandweerkazerne waar jarenlang geoefend werd met blusschuim. De agrariërs kregen na het vaststellen van de hoge PFOS-concentratie het advies om te stoppen met beregenen uit de Meerkoetentocht. Zo zouden giftige stoffen in de natuur kunnen komen.

De agrariërs lieten weten de ophef overtrokken te vinden. Volgens hen geldt de PFOS-norm voor vissen en natuur en niet voor besproeien. Zij riepen het waterschap op om tochten aan elkaar te verbinden. Nu loopt de Meerkoetentocht dood wat de waterkwaliteit niet ten goede komt, aldus de boeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel