Hoogleraar: 'Verhoogde concentratie PFOS geen reden voor paniek'

LELYSTAD • Za 27 juli 2024 | 16:57 • Zaterdag 27 juli 2024 | 16:57

Er is absoluut geen reden voor paniek over de te hoge concentratie PFOS in het water de Meerkoetentocht bij Lelystad Airport. Dat zegt emeritus hoogleraar milieuchemie en toxicologie, Jacob de Boer. "Je zou er zelfs kunnen zwemmen."

Al bijna vijftig jaar doet hij onderzoek naar de gevolgen van niet-afbreekbare giftige stoffen zoals PFAS, waar ook PFOS toe behoort. Waterschap Zuiderzeeland liet vrijdag weten dat op twee plekken in het water monsters zijn genomen waaruit blijkt dat de overschrijding 538 keer de norm is.

Volgens de norm mag er maximaal 0,65 nanogram -dat is 1 miljardste deel van een gram- aan PFOS in een liter oppervlaktewater zitten. De Boer vindt die norm van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) extreem laag." Voor kraanwater is de norm 4,4 nanogram per liter. Dat zou betekenen dat je het oppervlaktewater vervuilt als je de kraan openzet."

Volgens De Boer ligt de Europese norm voor PFOS in het oppervlaktewater op 100 nanogram per liter, veel hoger dus. Daarom is er volgens hem in de wetenschappelijke wereld een discussie over welke norm het beste is voor welk soort water.

Immuunsysteem
De norm van het RIVM heeft volgens De Boer niks te maken met het eventueel krijgen van bijvoorbeeld kanker. Het zou alles te maken hebben met het immuunsysteem, het menselijk afweersysteem. "Dat wordt wat zwakker. Kinderen worden dan wat minder gevoelig voor de reguliere inentingen, de bekende DKTP die op de consultatiebureaus worden gegeven. Dat is een effect. Maar zolang je niks uit die vaart gebruikt, heb je daar ook geen last van."

Boeren moeten volgens de hoogleraar wel voorzichtig zijn met gebruik van het oppervlaktewater, omdat de giftige stoffen zo in de voedselketen terecht kunnen komen. De GGD waarschuwt daar ook voor. Waterschap Zuiderzeeland gaat het water bij Lelystad Airport verder onderzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel