'Onverkoopbare' zoete aardappelen uit Espel verwerkt tot chips, bier, cake, gebak en saus

NOORDOOSTPOLDER • Wo 31 juli 2024 | 12:00 • Woensdag 31 juli 2024 | 12:00

De Polderjongens, zoete aardappeltelers uit Espel, zaten in hun maag met een partij schijnbaar onverkoopbare zoete aardappelen. Maar na een oproep bij onder anderen Omroep Flevoland zijn de aardappeltelers toch hun 50.000 kilo zoete aardappelen kwijtgeraakt.

Van de zoete aardappelen uit Espel is van alles gemaakt. Bier, chips, saus, cake en gebak. "We hadden geen idee dat het allemaal kon. Maar dit is echt prachtig", zegt een enthousiaste Stefan Koenraadt van De Polderjongens.

'Perfecte plaatje'
Ze waren te klein, krom of misvormd en waren daardoor niet geschikt voor in de winkel. "We merken toch wel dat de consument meer neigt naar het perfecte plaatje", zo vertelde Koenraadt in februari aan Omroep Flevoland.

Stefan en zijn twee broers zijn zeven jaar geleden gestart met de teelt van zoete aardappels. "We zijn met een paar plantjes gestart", vertellen ze. In eerste instantie was dat niet zo succesvol. "Je moet altijd even leren hoe een product werkt dat normaal niet in Nederland geteeld wordt."


Door het wisselvallige weer hadden de broers een grotere restpartij dan normaal. Volgens de tuinder is het lastig om de aardappel in een vorm te kweken zoals winkels dat willen: "Het blijft een natuurproduct en het zorgt ervoor dat het altijd een eigen weg probeert te banen."

Inmiddels zitten er op 32 hectare alweer nieuwe zoete aardappels in de grond. De ondernemers uit Espel werken met zwart biologisch afbreekbaar folie om de grond rondom de zoete aardappels lekker warm te krijgen. Koenraadt: "We krijgen het steeds beter onder de knie."

'Kost tijd'
De zoete aardappeltelers moeten er nog steeds geld bij leggen. "Innovatie kost gewoon tijd maar we geloven in een glorierijke toekomst van de zoete aardappel hier in de Noordoostpolder" Maar Koenraadt verwacht niet dat de zoete aardappel de gewone Hollandse pieper zal verdringen van de eerste plaats in Flevoland.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel