Koperdieven sloegen toe na grote brand in Rutten, bijna 200.000 euro schade

RUTTEN • Wo 24 juli 2024 | 17:06 • Woensdag 24 juli 2024 | 17:06

In de nasleep van de enorme brand van begin dit jaar is koelbedrijf De Groene in Rutten ook nog gedupeerd door koperdieven. Dat vertelt directeur Arianne de Groene in een terugblik op het incident.

De onderneemster is vol lof over de aanpak van de hulpdiensten bij de brand. Maar dat kwaadwillenden vervolgens misbruik van de ontstane situatie maakten, was voor haar wel 'een hele spijtige constatering'.

"De koperdieven zijn ons pand op geklommen, omdat onze beveiligingscamera's ook waren uitgevallen door de brand." De dieven haalden lange koperen kabels weg die naar de zonnepanelen op de overgebleven koelhuizen liepen.

"Zo word je dus eerst getroffen door de brand. En dan krijg je nog een tik rond je oren", stelt directeur De Groene. "Dat is een schadebedrag van bijna 200.000 euro dat je er zo weer bij krijgt."

Woonhuis wordt ook gesloopt
De brand had ook gevolgen voor de woonsituatie van de familie, want het naast het bedrijf gelegen woonhuis is niet meer bewoonbaar en zal binnenkort worden gesloopt.

"De eerste tijd was dat wel moeilijk, maar inmiddels begint het wat te slijten. Er zijn ook alweer nieuwe plannen. En dat maakt het verdriet wat minder groot."

De eigenaren wonen nu tijdelijk aan de overkant van de weg bij familie en hebben daar een eigen plek. "Dat is fijn. Maar als de sloophamer straks in ons huis gaat, dan zal de maag wel even inkrimpen. Dan doet het hart wel zeer. Dat is niet anders."

Lees ook: Een blusrobot en drone; grote brand in Rutten in 15 foto's

Veel lof voor de brandweer
De brand brak op 2 januari om 08.00 uur uit in het bedrijf. Brandweermannen uit Rutten, Creil en Lemmer waren snel aanwezig. Zij kenden het bedrijf en waren daardoor goed in staat een aanvalsplan te maken, vertelt directeur Arianne de Groene nu maanden later.

"Het is ons groot geluk geweest dat die lokale brandweermannen wisten waar de brand was en welke routes zij konden kiezen om de brand te blussen." De Groene is vol lof over de efficiënte aanpak door de brandweer.

De grote uitslaande brand was er eentje in de categorie 'Grip 2'. Dat betekent dat er goed gekeken werd naar de gevolgen voor de omgeving en dat er veel ondersteuning kwam van verschillende hulpdiensten en korpsen uit de wijde omgeving.

Ondanks de massale inzet verwoestte de brand een deel van het bedrijf en richtte de brand voor miljoenen euro's schade aan.

Herbouw
Nu, een half jaar later zijn de sloopwerkzaamheden bijna klaar. Er wordt gewerkt aan de herbouw van de verwoestte panden. De Groene: "We hopen aan het eind van het jaar daar de eerste producten weer te kunnen opslaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel