Hier in Flevoland moet je staan als je het noorderlicht vannacht wilt zien

FLEVOLAND • Di 30 juli 2024 | 17:04 • Dinsdag 30 juli 2024 | 17:04

De komende drie nachten kan het noorderlicht te zien zijn in Flevoland, maar het maakt nog wel uit waar je in onze provincie staat. "Dat heeft met lichtvervuiling te maken", zegt Marco van Lieshout van Stichting Sterrenwacht Almere.

In steden als Almere en Lelystad zijn veel lampen die omhoog schijnen om bijvoorbeeld gebouwen te verlichten. "Ook in tuinen branden steeds vaker felle lampen", zegt van Lieshout. Voorwaarde om het noorderlicht te kunnen waarnemen is dat het donker moet zijn en je moet ver kunnen kijken.

Waar?
Een plek waar de omstandigheden gunstig zijn is volgens hem een parkeerplaats aan de Oostvaardersdijk vlakbij gemaal Blocq van Kuffeler. Als je daar recht vooruit kijkt over het Markermeer, dan zit je goed. "Je moet hier richting Hoorn kijken", legt hij uit. Van Lieshout noemt ook een andere plek waar het noorderlicht goed te zien kan zijn. Dat is in de buurt van Biddinghuizen. "Garanties geef ik niet", benadrukt hij.

Open horizon
Naast dat het donker moet zijn moet je volgens Lieshout ook een open horizon hebben. "Aan die horizon zou het noorderlicht te zien kunnen zijn". Volgens berekeningen die via speciale apps worden weergegeven is de grootste kans op een duidelijk noorderlicht rond middernacht.

"De zonnestorm is om 14:00 uur op zijn hoogtepunt", zegt Van Lieshout terwijl hij dinsdagmiddag over het Markermeer kijkt. Het noorderlicht ontstaat door elektrisch geladen deeltjes die afkomstig zijn van de zon en met grote snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomen. Door bepaalde reacties die daar plaatsvinden ontstaat licht in diverse kleuren.

Wie het noorderlicht wil zien moet in noordelijke richting strak naar de horizon kijken. Het lichtverschijnsel vindt plaats boven de noordpool. Door de kromming van de aarde zit de noordpool onder de horizon. Doordat het natuurverschijnsel zich heel hoog in de lucht afspeelt zal dat ten opzichte van ons de horizon net kunnen bereiken.

Gunstige weersverwachting
De weersomstandigheden voor komende avond en nacht lijken goed. "Het ziet er heel gunstig uit", zegt weerman Robert de Vries van Omroep Flevoland. "We hebben te maken met een heldere nacht met misschien wat sluierbewolking". De Vries verwacht niet dat dit het noorderlicht zal belemmeren.

Lees ook: Enthousiasme over 'extreem' noorderlicht, ook met het blote oog te zien

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel