Enthousiasme over 'extreem' noorderlicht, ook met het blote oog te zien

FLEVOLAND • Za 11 mei 2024 | 12:28 • Zaterdag 11 mei 2024 | 12:28

Het noorderlicht gaf in de nacht van vrijdag op zaterdag kleur aan de lucht boven Flevoland. In de hele provincie stonden mensen klaar om het natuurfenomeen te bekijken. 

Dat het natuurverschijnsel dit keer zo goed met het blote oog te zien was, komt doordat de zonnestorm die het noorderlicht veroorzaakt, in de afgelopen twintig jaar nooit zo sterk is geweest. Dat meldt de Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie (NOAA). De NOAA zegt dat de aarde te maken heeft met de eerste extreme geomagnetische storm sinds 2003. Volgens de Amerikaanse instantie is het er een van niveau 5, dat wordt omschreven als 'extreem'.

Bij checkpoint Charlie op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen kwamen ruim 100 mensen bijeen om beelden te maken van het noorderlicht.
Het noorderlicht is waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag nog een keer te zien. De verwachtingen zijn dat het natuurverschijnsel dan wel minder intensief is dan de nacht ervoor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel