Drie tips zodat je hond een koele zomer heeft

ZEEWOLDE • Di 30 juli 2024 | 20:06 • Dinsdag 30 juli 2024 | 20:06

Het kwik is deze week naar zomerse temperaturen gestegen en dat betekent dat je extra aandacht moet geven aan je blaffende viervoeter. Honden zijn extra vatbaar voor warm weer, maar gelukkig zijn er genoeg manier om ze te koelen.

Vooral honden hebben het zwaar gedurende de zomermaanden omdat zij, in tegenstelling tot mensen, nauwelijks zweetklieren hebben. Dat houdt in dat ze alleen warmte kwijt kunnen via hun voetzolen en door te hijgen. Om ze een handje te helpen bij het afkoelen zijn hier drie tips.

1. Pas de wandeling aan
Om te zorgen dat je hond niet oververhit raakt, is het goed om geen lange wandelingen te maken in de hitte. Het beste is om het blokje om niet in de middag, maar juist in de ochtend of avond te plannen. "Ook is het goed om een route met veel schaduwplekken te lopen", zegt dierenarts Siangfu Vugts van Dierenartsenpraktijk Flevoland.

2. Zorg voor een verkoelend plekje
Een andere optie is te zorgen voor een koud plekje waar je viervoeter zich kan terugtrekken. Een koelmat kan daar goed bij helpen. Door het verkoelend materiaal dat in de mat zit, wordt de lichaamstemperatuur van de hond gereguleerd.

Als je liever onderweg verkoeling wil geven aan je hond, kan je er ook voor kiezen om een verkoelend vest of halsband om te doen.

3. Laat de hond op iets koud bijten
Wil je dat je hond zich op warme dagen niet verveeld? Kies er dan voor om verkoelend speelgoed aan te schaffen. Tegenwoordig komen ze in allerlei soorten en maten en gebruik ervan is erg makkelijk. Je vult het speelgoed met water, legt het in de koelkast. Als het koud is kan je het aan je viervoeter geven.

Een andere optie met iets meer smaak, zijn ijslolly's voor je hond. In de plastic omhulsel zit een poeder dat je kan mengen met water. Even in de vriezer en klaar is de verkoelende snack.

Het belangrijkste, volgens dierenarts Vugts, is dat de hond een plek in de schaduw heeft om zich terug te trekken of om een zwembadje klaar te hebben staan. "Ook is het heel fijn als het huis koel is en dat die toegang heeft tot een ruimte om af te koelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel