Opnieuw uitstel: provincie wil meer regie van Den Haag op stikstofplannen

FLEVOLAND • Di 30 juli 2024 | 14:04 • Dinsdag 30 juli 2024 | 14:04

De provincie Flevoland hoeft niet voor 1 oktober met een plan voor stikstofaanpak te komen. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft namelijk de deadline geschrapt. Dat betekent opnieuw uitstel.

In hun 'Programma Landelijk Gebied' geven provincies aan hoe ze willen werken aan natuurherstel, wat nieuwe ruimte moet scheppen voor woningbouw en infrastructuur. Het Rijk zou de rekening betalen voor deze 'grote verbouwing van het platteland' en had hiervoor ruim 24 miljard gereserveerd. Maar het nieuwe kabinet zette een streep door dit stikstoffonds.

Het nieuwe kabinet is nog bezig het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB uit te werken tot een concreter regeerprogramma. Omdat nog onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de zogeheten gebiedsprogramma's van de provincies, hoeven provincies met die plannen voorlopig geen haast te maken, vindt het ministerie.

Flevolandse plannen al afgeremd
In mei zette Flevoland al een rem op de plannen voor het landelijk gebied. De voorbereidingen gingen wel door, maar eerst moest duidelijk worden of het nieuwe kabinet nog wel geld had voor de projecten. "We brengen het Flevolands Programma Landelijk Gebied niet in procedure zolang de gevolgen niet duidelijk zijn," aldus BBB-gedeputeerde Jan Klopman.

De plannen van Flevoland zouden een miljard euro kosten. Voor herstel van de biodiversiteit en perspectief voor de landbouw heeft de provincie vorig jaar ruim 25 miljoen euro gevraagd voor zogeheten maatregelenpakketten. Daarvan is in juni ruim 10 miljoen toegekend.

Alleen Gelderland klaar
Nu de deadline voor de plannen weer geschrapt is, nemen de twaalf provincies een passievere houding aan, blijkt uit een rondgang van BNR. Alleen Gelderland heeft al nieuwe plannen klaarliggen. Flevoland en Drenthe zeggen regie uit Den Haag af te wachten. Overijssel, Brabant en Noord- en Zuid-Holland, laten weten dat ze de oorspronkelijke deadline van 1 oktober niet zouden halen.

De overige provincies werken verder aan plannen, maar houden vaak een slag om de arm omdat geld voor de uitvoering ontbreekt. Alle provincies hebben recent een eerste bedrag op de rekening gekregen, maar tasten in het duister over de toekomst.

Vooralsnog is er geen nieuwe deadline. De deadline van 1 oktober was al niet strikt, zegt een LVVN-woordvoerder. Meerdere provincies hadden hoe dan ook meer tijd nodig, terwijl Friesland de ontwikkeling van de natuurplannen helemaal had stilgelegd. De onzekerheid over de landelijke plannen speelt daarbij mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel