Boerderij van de Toekomst bij Lelystad kan door dankzij extra geld

FLEVOLAND • Wo 12 juni 2024 | 16:43 • Woensdag 12 juni 2024 | 16:43

Flevoland krijgt van het Rijk 10,3 miljoen euro voor het versterken van de landbouw en de biodiversiteit van de natuur. Een deel van het geld gaat onder meer naar het project Boerderij van de Toekomst.

Dat blijkt uit een brief van demissionair minister Van der Wal aan de provincie. Het kabinet maakte vrijdag al bekend dat alle provincies geld krijgen voor zogeheten maatregelpakketten voor het landelijk gebied. In de brief wordt dit voor Flevoland nader toegelicht.

De provincie had voor de toekomstbestendige landbouw en biodiversiteit 13,2 miljoen euro aangevraagd, maar krijgt nu 10,3 miljoen euro. Een aantal voorstellen vond het ministerie van LNV onvoldoende onderbouwd.

Plantaardig
Onder toekomstbestendige landbouw vallen vooral projecten die kennis en vernieuwing moeten aanjagen. Eén daarvan is de Boerderij van de Toekomst van Aeres Dronten en Wageningen University and Research.

Op de boerderij wordt al vier jaar onderzoek gedaan naar plantaardige teelten, maar dit kan nu worden voortgezet. Het project moet zich ontwikkelen tot zogeheten fieldlabs ofwel proefboerderijen.

Ook de Agro-Tech Campus Flevoland krijgt geld van het Rijk voor het ontwikkelen van toekomstbestendige landbouw. De campus moet een kenniscentrum worden op het gebied van precisielandbouw en "smart farming". Hierbij worden onder meer robots voor de akkerbouw ontwikkeld.

Het Rijk verstrekt ook geld voor een driejarig project voor het teeltplan voor de toekomst, waarbij wordt geëxperimenteerd met kringlooplandbouw. Bij "Nieuwe Verdienmodellen" gaan vijftien ondernemers een proefproject doen naar de mogelijkheden van vezelteelt en meer biologische landbouw, voedselbossen of strokenteelt van gewassen.

Boerderij van de toekomst

Biodiversiteit
Het Rijk stelt ook geld beschikbaar voor het verbeteren van de biodiversiteit, onder meer door ecologisch beheer van bermen en dijken. Dit beheer kan sommige dier- en plantensoorten helpen, waarmee bermen een belangrijke schakel kunnen zijn tussen natuurgebieden.

Ook voor de uitbreiding van bossen en versterken van het landschap komt geld beschikbaar. Van de voorgestelde projecten profiteren onder meer de bodemkwaliteit en kan de natuur meer koolstofdioxide opslaan.

De provincie heeft nu acht weken de tijd om de bijdragen aan te vragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel