Flevoland zet rem op plannen voor landelijk gebied

FLEVOLAND • Wo 29 mei 2024 | 17:11 • Woensdag 29 mei 2024 | 17:11

De provincie Flevoland brengt de plannen voor het landelijk gebied voorlopig niet in uitvoering. De voorbereidingen gaan wel door, maar eerst moet duidelijk zijn of het nieuwe kabinet hier nog wel geld voor over heeft.

"We brengen het Flevolands Programma Landelijk Gebied niet in procedure zolang de gevolgen niet duidelijk zijn," aldus BBB-gedeputeerde Jan Klopman.

Het vorige kabinet had 24,5 miljard euro beschikbaar gesteld in het zogeheten Transitiefonds. Daarmee konden de provincies de kwaliteit van de natuur, water en bodem en het klimaat verbeteren en de stikstofuitstoot verminderen.

Samen met boeren en landbouw- en natuurorganisaties had de provincie Flevoland plannen voor totaal 1 miljard euro opgesteld. Voor herstel van de biodiversiteit en perspectief voor de landbouw heeft de provincie vorig jaar ruim 25 miljoen euro gevraagd voor zogeheten maatregelenpakketten. Daarvan is tot nu toe 10 miljoen toegekend.

Hoofdlijnenakkoord
In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, BBB en NSC staat dat het Transitiefonds wordt geschrapt. Dat bespaart 20 miljard euro. Wel blijft er 5 miljard over voor de landbouw en natuurbeheer.

Hoe dat geld kan worden besteed en onder welke voorwaarden, moet het nieuwe kabinet nog bepalen. "We zullen met de nieuwe minister moeten bespreken wat we van de plannen overeind kunnen houden," aldus Klopman. Daarom is niet zinvol om het Programma Landelijk Gebied nu al uit te voeren. Voorbereidingen voor gebiedsplannen gaan wel door.

De gedeputeerde voegde daar aan toe dat Flevoland zich zal blijven houden aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van natuurbeheer en waterkwaliteit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel