538 keer zoveel PFOS in water als toegestaan, water bij luchthaven mag niet gebruikt worden

LELYSTAD • Vr 26 juli 2024 | 12:39 • Vrijdag 26 juli 2024 | 12:39

In de Meerkoetentocht in Lelystad is een te hoge concentratie PFOS gevonden. Dat laat Waterschap Zuiderzeeland weten. Op twee plekken zijn monsters genomen waaruit blijkt dat de overschrijding 538 keer de norm is.

De GGD waarschuwt voor het vervuilde water. Boeren in de omgeving zijn geïnformeerd en er wordt geadviseerd om het water niet te gebruiken. In de droge periode wordt het water uit de tochten onder meer gebruikt voor de beregening van gewassen.

Wat is PFOS?
PFOS is een chemische stof die door de mens is gemaakt en valt onder de verzamelgroep PFAS. De stof komt niet van nature voor in het milieu. Volgens het waterschap valt PFOS onder de categorie ‘zeer zorgwekkende stoffen’. Hoge concentraties PFOS zijn slecht voor de natuur en hebben mogelijk een negatief effect op de gezondheid. PFOS is vrijwel onverwoestbaar en breekt niet af in de natuur, laat het waterschap weten.

Bij de twee proeven in de tocht bij Lelystad Airport werd 350 nanogram per liter gevonden, terwijl 0,65 nanogram per liter toegestaan is. Het waterschap gaat verder met vervolgonderzoek in het water.

Andere vliegvelden
Ook in de buurt van andere luchthavens in Nederland is onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit. Net als in Lelystad, is bij de vliegvelden in Rotterdam, Leeuwarden en Enschede een te hoge concentratie PFOS gevonden.

De stof PFOS zat tot een aantal jaar geleden in het blusschuim dat op vliegvelden door de brandweer werd gebruikt. De brandweer oefent geregeld op vliegveld. De vondst op andere plekken van hoge PFOS-concentraties was de directe aanleiding voor Waterschap Zuiderzeeland om ook hier onderzoek te doen.

Toch wil een woordvoerder van Zuiderzeeland absoluut niet zeggen dat blusschuim de oorzaak is van de enorme hoeveelheid PFOS in de Meerkoetentocht. "Het kan afkomstig zijn van allerlei stoffen die bedrijven hier in het verleden gebruikt of geloosd hebben. Er moet nog veel meer onderzoek komen voordat we weten wat de bron is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel