Hulpdiensten rukken massaal uit voor voorzorgslanding Lelystad Airport

LELYSTAD • Vr 19 juli 2024 | 12:55 • Vrijdag 19 juli 2024 | 12:55

Op Lelystad Airport heeft een vliegtuig vrijdag een voorzorgslanding gemaakt. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt voor de voorzorgslanding. In het kleine vliegtuigje was alleen de piloot aanwezig en die zou zonder kleerscheuren het vliegtuig hebben verlaten. 

Onder meer brandweer, ambulance en een politiehelikopter werden opgeroepen om het vliegtuig veilig te begeleiden. Volgens een woordvoerder van het vliegveld had het vliegtuig problemen met het landingsstel, waardoor een normale landing onmogelijk was.

Het vliegtuig had genoeg brandstof aan boord om te wachten op de hulpdiensten en onder begeleiding van een politiehelikopter toch te landen. Tijdens het wachten vloog de piloot korte rondjes boven Lelystad en het omliggende gebied.

Ook vloog het toestel een paar keer laag over bij de verkeerstoren, zodat de luchtverkeersleiding kon kijken of er iets mis was. Op een foto is te zien dat het neuswiel voor de landing niet helemaal uitgeklapt was. Of dat de reden was voor de voorzorgslanding is niet bekend. De luchtvaartpolitie doet onderzoek. De landingsbaan van het vliegveld is daarom dicht tot 16:00 uur.

Een voorzorgslanding is iets anders dan een noodlanding. Bij een noodlanding moet een vliegtuig zo snel mogelijk naar de grond omdat het in (dreigend) gevaar verkeert. Bij een voorzorgslanding maak je een ongeplande landing op nabijgelegen luchthaven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel