Kinderen in Flevolandse azc's kunnen even wegdromen

LUTTELGEEST • Vr 26 juli 2024 | 6:45 • Vrijdag 26 juli 2024 | 6:45

"Welkom in dromenland allemaal!" zegt actrice Carla van der Steen aan het begin van de theatervoorstelling op het azc in Luttelgeest. Stichting Wolkentheater gaat deze week langs azc's in Flevoland met een voorstelling speciaal voor kinderen onder de naam 'Circus of Dreams'.

Het theaterspel is eenvoudig en kleinschalig. Bij goed weer goed wordt de voorstelling in de openlucht gespeeld, zoals dat donderdagmiddag gebeurde in Luttelgeest. Het terrein was versierd met gekleurde wapperende vlaggetjes. De bewoners hadden zelf voor kleine hapjes en drinken gezorgd.

Het theatergezelschap speelt voor een groot scherm waarop een blauwe hemel met stapelwolken is afgebeeld. In een halve kring om het scherm zijn tientallen stoelen geplaatst waar de kinderen kunnen zitten.

Even vergeten
De voorstelling gaat over dromen. "En dat je daarbij van alles zelf kan bedenken", zegt van der Steen. Het theatergezelschap dat bestaat uit drie spelers en een technicus heeft als doel om kinderen in azc's een leuke middag te bezorgen. "Dat ze even niet hoeven te denken aan dat wat ze hebben meegemaakt", zegt van de Steen. Het is volgens haar ook een manier om mensen uit verschillende culturen samen te laten komen.

"In vind het heel leuk!" zegt een jongen van elf. Hij komt uit een Turks/Koerdisch gezin. Zijn vader, moeder en zijn jongere broertje en zusje hebben meegekeken. "Als mijn kinderen blij zijn, dan ben ik ook blij", zegt de moeder. En dat is precies wat de theatermakers wilden bereiken.

Carla van der Steen praat de gehele voorstelling Nederlands. "Ik spreek geen Arabisch of andere talen die de kinderen wel kennen", zegt van der Steen. Sommige kinderen spreken al een beetje Nederlands omdat ze al wat langer in het azc verblijven. Andere kinderen zijn hier pas. Toch lukt het om de aandacht van de kinderen te krijgen. Bijvoorbeeld door gebaren te gebruiken.

Cultuurverschil
Volgens de actrice is er een verschil merkbaar in waar de kinderen vandaan komen. Afrikaanse kinderen gaan volgens haar veel vaker geheel in het verhaal mee. "Soms zijn ze helemaal overdonderd", zegt ze. Dan is het net alsof ze het verhaal letterlijk zelf meemaken.

Kinderen uit Syrië reageren volgens haar weer anders op de voorstelling. Die hebben in hun cultuur vaak al wat meer meegekregen over podia, theater en dans.

Dromenvanger
De kinderen kregen aan het einde van de voorstelling nog een presentje. "Een sleutelhanger!", zegt de jongen van elf. "Het is een sleutelhanger van een dromenvanger", zegt van de Steen tegen de kinderen. De voorstelling duurde ongeveer veertig minuten. In totaal bezoekt het theatergezelschap deze zomer 25 azc's in het hele land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel