Vissers boswachters van de Noordzee? 'Nee, wij willen gewoon vissen'

URK • Vr 26 juli 2024 | 5:50 • Vrijdag 26 juli 2024 | 5:50

Het idee om van de Nederlandse vissers de 'boswachters van de Noordzee' te maken is niet heel positief ontvangen. De suggestie om vissers allerlei andere werkzaamheden op zee te laten doen komt van onderzoekers van bureau Flynth.

Zij deden in opdracht van de gemeente Urk een verkennend vooronderzoek naar verduurzaming van de kottervisserij. Het bureau stelde vast dat een eenduidige sectorvisie ontbreekt, er weinig nieuwe aanwas is van ondernemers en dat de visserij onvoldoende is meeveranderd.

De aanbevelingen zijn dat vissers zich in toekomst moeten gaan toeleggen op het kweken van vis in bassins tussen de windmolens op de Noordzee. Ook zouden vissers toezichthouders kunnen worden op delen van de Noordzee. De functie zou daarmee lijken op die van een boswachter die verantwoordelijk is voor natuurbeheer.

Ook zien de onderzoekers een taak voor de vissers om windmolens te controleren en mogelijk te onderhouden. Verder zouden vissers met hun netten plastic uit het water kunnen halen en dat aan land brengen voor recycling.

Kweken van vis vraagt andere vaardigheden
In een reactie laat de voorzitter van de Nederlandse Vissersbond Johan Nooitgedagt weten: "De visserijsector heeft initiatieven getoond om op zee het kweken van mosselen te realiseren. Daar zijn al investeringen op gedaan. Het is belangrijk daar lering uit te trekken. Notabene, vissers willen blijven vissen en het kweken van vis vraagt heel veel andere vaardigheden."

Johan Nooitgedagt

Ten aanzien van taken zoals technische dienstverlening, dataverzameling en natuurbeheer zegt Nooitgedagt: "Ik geloof niet dat je de visserijsector daarmee overeind kunt houden. Wij zijn in elk geval niet van plan de 'Nederlandse Bond van Boswachters' te worden. Om maar iets belachelijks te noemen. Wat denk je dat zo'n opmerking met zeevissers doet."

En wat betreft het vissen op plastic: "Volgens mij doen ze dat al en daar staat geen betaling tegenover. Dat project heet Fishing for Litter", aldus de voorzitter van de Vissersbond.

Jan Hakvoort

Ook Urker visser Jan Hakvoort ziet niets in de plannen. Hij heeft twee schepen en vier van zijn zonen zijn ook werkzaam als visser. "Dit is grote onzin", vertelt Jan Hakvoort. "We zijn vissermannen en we willen vis vangen. We zijn geen boswachter en ook geen natuurbeheerder. Dat wordt niks."

'Vissers zijn bezig met overleven'
In het vooronderzoek stellen de onderzoekers dat een lange termijnvisie ontbreekt bij de visserij. Nooitgedagt is het daar wel mee eens. "De bestuurders hebben de afgelopen jaren niet anders moeten doen dan branden blussen. Dat vroeg zoveel aandacht dat je niet aan de langere termijn toekomt. Wanneer je verschrikkelijke honger hebt ben je aan het overleven en denk je niet aan nieuwe kleren."

Nooitgedagt is daarom van mening dat de sector ook naar zichzelf moet kijken. "Persoonlijk zeg ik dat we naar een nieuw ontwerp vissersschepen moeten. Het probleem is dat je niet van de oude schepen afkomt. We zullen naar een brandstofbesparende modus moeten en mee gaan in de vaart der volkeren van andere maritieme takken. Standaardisatie is daarbij één van de oplossingen om de prijzen te drukken. Vraag is wie het geld daarvoor levert. Ik hoop dat er voor het einde van het jaar wel een visie ligt en dan van de visserijsector zelf."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel