Ontsnapte serval Nala krijgt toch geen spuitje, maar gaat naar overvolle opvang Stichting AAP

ALMERE • Do 25 juli 2024 | 13:27 • Donderdag 25 juli 2024 | 13:27

De serval Nala, die vorige week wist te ontsnappen, krijgt een nieuw verblijf bij Stichting AAP in Almere. Omdat er in de eerste instantie geen plek was, zou het beestje worden afgemaakt. Maar door te passen en meten is er toch een plek voor gevonden.

Afgelopen zaterdag ontsnapte de serval uit een woning in het Utrechtse Lexmond. Twee dagen daarvoor was de katachtige gekocht door de kersverse eigenaar via Marktplaats voor 1200 euro. "Dat is een erg laag bedrag voor zulke dieren", zegt Peter de Haan, woordvoerder van stichting AAP. "Normaal gesproken wordt daar 4000 à 5000 euro voor betaald."

Nadat het baasje werd aangevallen door de serval en daarbij verwondingen opliep, wist het beestje te ontsnappen. Later die dag wist de Dierenambulance in Vianen het roofdier te vangen. Door de nare ervaring met het dier durfde de eigenaar de serval niet terug te nemen en deed afstand.

De serval is een Afrikaanse katachtige die van nature voorkomt ten zuiden van de Sahara. Ze leven veelal op uitgestrekte savannes en in open graslanden. Een volwassen serval heeft een hoogte van zo'n 60 centimeter. Het zijn sierlijke dieren met een slank postuur, grote oren en goudkleurige vacht met zwarte stippen en strepen.

Geen plek voor Nala
De toekomst voor Nala was daarna onzeker. Stichting AAP is gespecialiseerd in het opvangen van exotische dieren, maar had geen plek voor haar. "Wij hebben een lange wachtlijst voor de opvang van servals", zegt De Haan. "Dus konden wij niet meteen helpen."

Omdat er geen plek was, besloot de Rijksdient voor Ondernemend Nederland (RVO) dat het dier moest worden afgemaakt. "Toen hebben we besloten om toch een plek aan te bieden, ook al hebben we daar geen ruimte voor", zegt de Haan.

Nieuwe wetgeving
AAP hoopt dat door de nieuwe wetgeving voor huisdieren die sinds 1 juli van kracht is, het aantal aanmeldingen van exotische dieren afneemt. Het is nu verboden om nieuwe zogenoemde exoten, zoals de serval, te fokken en te houden. Wie er al een heeft, mag deze houden tot de dood. Als het dier zoals in dit geval voor 1 juli al werd gehouden, mag het wel worden doorverkocht.

Op dit moment gaat het goed met Nala, die nu Noa heet omdat AAP al een Nala heeft rondlopen. "De kat zit nu in quarantaine en controleren wij op ziektes en dergelijke", zegt de Haan. Volgens de woordvoerder is het een pittig dier en krijgt ze meer ruimte dan ze voorheen had. "Maar het is nog steeds kleiner dan de kilometers savanne die ze zouden moeten hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel