Almeers gezin blijkt geen huurder maar onderhuurder en dreigt huis nu kwijt te raken

ALMERE • Wo 24 juli 2024 | 13:51 • Woensdag 24 juli 2024 | 13:51

Ze zijn 'als de dood' om met hun kinderen op straat gezet te worden: De familie L. uit Almere betaalde jarenlang netjes de huur, maar de 'huurbaas' bleek helemaal geen eigenaar van hun huis te zijn.

Pas toen hij de huur eind vorig jaar opzegde, werd het gezin duidelijk dat zij onderhuurders zijn. Nu wil woningcorporatie Ymere – de echte eigenaar van het huis – dat het gezin zo snel mogelijk vertrekt.

Via een collega leert de vader vier jaar geleden de man kennen. Het gezin is dan net vanuit Spanje naar Nederland gekomen. "Je kan mijn woning huren totdat je een eigen huis hebt", zou de man, die de woning al sinds 1987 op zijn naam heeft, hebben gezegd.

Belofte
Elke maand betalen de ouders een afgesproken bedrag aan de man; de eerste maanden 1000 euro, later 1250 euro. Hun geld verdienen ze als schoonmakers.

Een enkele maand eist de hoofdhuurder 1800 euro 'vanwege hoge energiekosten'. De daadwerkelijke huurprijs voor de woning bedraagt slechts 600 euro, maar de ouders wisten niet beter.

Verboden
Dat verandert als de hoofdhuurder eind vorig jaar besluit dat hij van de woning af wil. Hij zegt de huur op, maar belooft dat het gezin er kan blijven wonen.

De man zou het wel 'even regelen' met Ymere: "Zeg maar dat je met mij woonde en ik eten voor je betaalde", geeft hij als tip. Zelf woont de hoofdhuurder in werkelijkheid al jaren niet meer in het huis.

Dat de ouders er met hun twee kinderen van acht en twaalf nog wel wonen, valt de woningcorporatie koud op het dak. Ymere staat onderhuur niet toe, en dus moet het gezin vertrekken. Maar volgens de ouders hebben ze recht op onderhuurbescherming.

Onderhuurbescherming
Als een hoofdhuurder opzegt of overlijdt, kan een onderhuurder de nieuwe hoofdhuurder worden. De eerste zes maanden kunnen de bewoners dan blijven, zelfs als de eigenaar van de woning geen toestemming gaf voor onderhuur. Na zes maanden kan de rechter het huurcontract stopzetten als daar redenen voor zijn.

Voordringen volgens Ymere
Ymere beschrijft de situatie als 'voordringen op de woningmarkt'. "De huizenmarkt is momenteel zeer krap en betaalbare woningen zijn schaars", zegt de advocaat van Ymere.

Dat geldt niet alleen voor dit gezin, zegt hij, maar voor alle Almeerders. Het is volgens de woningcorporatie dan ook niet te rechtvaardigen dat andere woningzoekenden geen kans hebben gekregen om op deze woning te reageren.

Niet dakloos, dus geen spoed
De ouders weten maar al te goed dat het vinden van een woning niet eenvoudig is. Het is namelijk de reden dat ze niet uit de woning willen vertrekken. "Als ik morgen een ander huis had, zou ik zo verhuizen", zegt de vader. "Maar er is niets te krijgen. Ik heb alles geprobeerd."

Een urgentieverklaring is nodig om het gezin met spoed een woning toe te wijzen, maar de gemeente kan die niet geven. Het gezin heeft op dit moment namelijk nog een dak boven het hoofd, waardoor het niet voldoet aan de eisen. Ze moeten dus dakloos worden, voordat ze voorrang krijgen op een woning.

Genoeg tijd gehad
De woningcorporatie zegt dat het gezin al veel tijd heeft gekregen om nieuwe woonruimte te vinden. De huuropzegging was bijna een halfjaar geleden. Ymere vindt dat de ouders zelf verantwoordelijkheid voor hun kinderen moeten nemen; zij hebben gekozen voor het 'voordringen'.

Of de onderhuur in dit geval illegaal is, staat in de rechtszaal ter discussie. Het huurcontract van de hoofdhuurder uit 1987 is namelijk niet te achterhalen.

De woning hoorde toen nog bij een andere woningcorporatie. Volgens de advocaat van het gezin is het mogelijk dat onderhuur toen wèl werd toegestaan.

Vertrouwde omgeving
Ymere stelt voor dat het gezin bij familie in Hoofddorp intrekt, om daar een urgentieverklaring af te wachten. Maar volgens de ouders is dat geen optie. Hun familie zou een klein huis hebben, waar geen ruimte is voor een extra gezin.

Daar komt bij dat het oudste kind ingeschreven staat op een middelbare school in Almere. "Dan gaan de kinderen weer uit hun vertrouwde omgeving weg", zegt de advocaat. Het gezin wil in het huis blijven wonen tot ze een andere plek in Almere gevonden heeft.

De rechter doet op 6 augustus uitspraak in deze zaak.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel