Man zou vriendin hebben gedood omdat ze relatie wilde verbreken, OM eist 11 jaar cel

ZEEWOLDE • Wo 24 juli 2024 | 14:57 • Woensdag 24 juli 2024 | 14:57

Tegen een 58-jarige man uit Gelderland is vandaag elf jaar cel geëist voor het doden van zijn 63-jarige vriendin in Zeewolde. De vrouw werd in november 2020 levenloos onderaan de trap in haar woning aan de Smaragd gevonden. Pogingen om haar te reanimeren mislukten.

De man uit Voorst had al tweeënhalf jaar een relatie met de vrouw, maar het slachtoffer wilde die verbreken. De twee hadden ook een financieel conflict. De man was op de bewuste avond in de woning aanwezig. "Ik ben echt onschuldig", verklaarde hij bij de rechtbank in Lelystad.

Verdachte omstandigheden
Omdat de politie vond dat er sprake was van verdachte omstandigheden, werd de man opgepakt en zat hij vijftig dagen vast.

Maar omdat niet kon worden uitgesloten dat er sprake was van een ongeluk, werd hij begin 2021 voorlopig vrijgelaten.

Inmiddels denkt het Openbaar Ministerie toch voldoende bewijs tegen hem te hebben. Zo heeft de man leugenachtige en wisselende verklaringen afgelegd.

Van trap gevallen
De man zegt dat hij en de vrouw van de trap zijn gevallen, tijdens een ruzie over een brief. De vrouw is volgens de verdachte eerst gevallen, hij zou haar zijn gevolgd toen hij probeerde haar vast te pakken.

Beneden aan de trap zou hij het bewustzijn hebben verloren. Toen hij weer bij kennis kwam, lag de vrouw dood naast hem, beweert hij.

Onderzoek heeft geen eenduidige doodsoorzaak uitgewezen, maar verwurging is volgens de patholoog het meest waarschijnlijke scenario. De vrouw had uiteenlopende verwondingen, waaronder een gebroken tongbeen.

'Geen noodlottig ongeval'
In de woning is een reconstructie gehouden. Zijn verhaal over een gezamenlijke val van de trap kan het vastgestelde letsel niet verklaren, oordeelt justitie.

"Het gaat niet om een noodlottig ongeval, zoals de verdachte ons wil doen geloven", aldus de officier van justitie. De man heeft de vrouw van de trap geduwd en haar keel dichtgeknepen, meent de aanklager.

Hij wees erop dat de verdachte de twee kinderen van het slachtoffer in het ongewisse laat door geen openheid van zaken te geven. "Het is daardoor nog steeds onduidelijk waarom en hoe hun moeder om het leven is gebracht."

Advocaat wil vrijspraak
"Mijn cliënt is geen strafbare dader, maar een nabestaande", zei zijn advocaat in zijn pleidooi. "Hij is zijn partner verloren."

Volgens de raadsman grijpt dat de man nog steeds zeer aan. "Hij zit er psychisch volledig doorheen." De advocaat vindt dat de rechtbank de man moet vrijspreken, bij gebrek aan bewijs.

De rechtbank doet eind augustus uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel