Ook OM in hoger beroep in zaak Ali B, wil straf voor vermeende verkrachting en aanrandingen

ALMERE • Wo 24 juli 2024 | 14:14 • Woensdag 24 juli 2024 | 14:14

Het Openbaar Ministerie gaat ook in hoger beroep in de zaak tegen Ali B. De Almeerse rapper werd vorige maand veroordeeld tot twee jaar cel.

Eerder maakte Ali B. zelf al bekend dat hij in hoger beroep zou gaan. B. is volgens de rechtbank schuldig aan het verkrachten van een vrouw tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

Ook heeft hij volgens de rechter geprobeerd om zangeres Ellen ten Damme te verkrachten tijdens opnames van een tv-programma in Marokko.

Hij werd vrijgesproken van verkrachting van zangeres Ellen ten Damme, maar in deze zaak wel veroordeeld wegens poging tot verkrachting. De rechtbank sprak de rapper van twee aanrandingen vrij. Het gaat om de zaken van Jill Helena en Naomi. Het OM gaat tegen alle drie de vrijspraken in beroep.

Zaak Jill Helena
In het vonnis van de rechtbank stond dat de getuigenis van The Voice-finalist Jill Helena betrouwbaar en geloofwaardig was, maar dat de aanranding niet wettig en overtuigend bewezen kon worden. Dat kwam onder meer doordat ze lang heeft gewacht met het vertellen van haar verhaal aan anderen.

Daarnaast werden haar verklaringen volgens de rechtbank niet genoeg gesteund door ander bewijs. Het OM heeft het vonnis bestudeerd en laat weten dat het aanknopingspunten ziet om de zaak opnieuw voor te legen in hoger beroep. Dat geldt ook voor de twee andere zaken waarin vrijspraak het vonnis was.

Moedig
"Het Openbaar Ministerie heeft vanaf het begin van deze zaak de verhalen van de slachtoffers geloofd en vindt het moedig dat zij met hun verhaal naar buiten kwamen, ondanks alle media aandacht", meldt het OM in een statement op de website.

"Het OM vindt het belangrijk dat slachtoffers van seksueel misbruik aangifte doen en ook in de toekomst aangifte blijven doen."

Bart Swier, de advocaat van Ali B, liet eerder weten dat de rapper "overtuigd is van zijn onschuld" en dat hij daarom in hoger beroep gaat.

Swier zei dat de rapper "ongeloof" en een "diepe teleurstelling" voelde na het vonnis. Ali B gaat in hoger beroep dan ook uit van vrijspraak, aldus zijn raadsman.

AVROTROS verwijderde programma's met Ali B.
Na de uitspraak van de rechtbank heeft omroep AVROTROS alle tv-programma's met Ali B offline gehaald. "Nu hij schuldig is verklaard aan deze misdrijven, stopt elke vorm van samenwerking en is er voor hem geen plek meer op onze kanalen", zei een woordvoerder van de omroep eerder.

Het gaat onder meer om het programma Ali B op Volle Toeren, waarvan tussen 2011 en 2020 zes seizoenen werden gemaakt. Ook het programma Ali B en de 40 wensen uit 2014 is niet meer terug te kijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel