Jonge plofkraker juwelier Olstgracht Almere hoeft niet meer de cel in

ALMERE • Di 23 juli 2024 | 18:00 • Dinsdag 23 juli 2024 | 18:00

Een 18-jarige Amsterdammer die vorig jaar in Almere een mislukte plofkraak pleegde, hoeft niet terug naar de jeugdgevangenis. De man zat na de explosie aan de Olstgracht al 79 dagen in de cel. De rechter vindt het belangrijk dat de jonge man de komende twaalf maanden goed begeleid wordt en daardoor op het rechte pad blijft.

De rechtbank liet in het oordeel meewegen dat de Amsterdammer zich na de mislukte plofkraak in juni vorig jaar zelf bij de politie meldde en alles daar grotendeels heeft opgebiecht.

Alleen de namen van mededaders wilde hij om veiligheidsredenen niet noemen. De man betuigde spijt en heeft ook aangeboden de schade door de plofkraak te vergoeden.

Sinds hij vorig jaar september werd vrijgelaten, heeft de jonge man volgens deskundigen een positieve ontwikkeling laten zien. Ook heeft hij zich bekeerd tot de islam en zou hij daardoor een betere blik op de wereld en over wat goed en fout is hebben gekregen.

Lange proeftijd
Als stok achter de deur krijgt de Amsterdammer wel een proeftijd van drie jaar opgelegd. Hiervan is twee jaar opgelegd vanwege de plofkraak en vloeit het derde jaar nog voort uit een eerdere veroordeling voor een winkeloverval.

Als de Amsterdammer de komende drie jaar opnieuw met justitie in aanraking komt, moet hij alsnog 81 dagen jeugddetentie uitzitten.

Luide knal
Bewoners van de Olstgracht schrokken op 22 juni vorig jaar 's ochtends vroeg wakker van een luide knal. Bij juwelier Goudpand in hun straat werd een explosief tegen het raam geplakt en tot ontploffing gebracht.

Door de knal verboog het rolluik van de winkel en konden de Amsterdammer en een onbekend gebleven tweede verdachte de winkel binnenkomen.

Hamer brak af
Eenmaal binnen probeerden zij met een hamer een vitrinekast te openen. Dat mislukte, omdat de hamer afbrak. Toen duidelijk werd dat zij niks konden meenemen, gingen de plofkrakers ervandoor.

Tijdens het onderzoek van de politie werd nog een explosief bij de winkel gevonden. Daarop werd de omgeving afgezet en heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie de bom weggehaald.

Aan en in de winkel ontstond voor zo'n 12.000 euro schade. De Amsterdammer moet deze schade van de rechter vergoeden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel