Twee basisscholen worden één in Creil: 'Het was krom'

CREIL • Do 18 juli 2024 | 19:37 • Donderdag 18 juli 2024 | 19:37

In Creil namen donderdag niet alleen achtstegroepers, maar alle 150 basisschoolleerlingen afscheid van hun twee basisscholen. Vanaf 2 september gaan de protestants-christelijke De Regenboog en katholiek-openbare Fondali samen verder onder één naam: De Akkerbloem.

De beide scholen zitten al in hetzelfde schoolgebouw en delen een schoolplein, maar toch werd er nog apart van elkaar lesgegeven. “De kinderen kennen elkaar en zien elkaar overal in het dorp, maar gingen wel naar aparte scholen", aldus Joris van der Ven van CBS De Regenboog. “Eigenlijk is dat krom.”

Samenvoegen
Daarom besloot Aves in februari dat beide scholen in het polderdorp moesten fuseren. Volgens de organisatie is dat nodig vanwege teruglopende leerlingenaantallen en het lerarentekort.

Anne Daling van De Regenboog en Susan Grendelman van Fondali vertellen dat het niet alleen efficiënter is, maar ook beter voor de kinderen. "Door groepen samen te voegen, worden de klassen volgend schooljaar groter. Je wilt dat de kinderen uit het dorp elkaar tegenkomen en leren kennen."

Eén lesmethode
Door het samenvoegen van de groepen komen er ook klaslokalen vrij. Die lokalen worden ingericht als handvaardigheidslokaal en lerarenruimte.

Binnen De Akkerbloem zal één lesmethode worden gehanteerd, waarin ruimte is voor 'meerdere identiteiten en opvattingen'. Hoe dat lesprogramma precies vorm gaat krijgen, wordt nog 'experimenteren', aldus Daling en Grendelman.

Fusie vieren
De kinderen namen met een feestelijk programma afscheid van hun scholen. Ze konden onder meer een stormbaan trotseren, pizza's bakken en oer-Hollandse spelletjes spelen.

Ook werden symbolisch de naamborden van De Regenboog en Fondali van het gebouw verwijderd. Na de zomer wordt het logo van de nieuwe samengestelde school, De Akkerbloem, gepresenteerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel