Nieuwe gedeputeerde Van Dijk (PVV): 'Ik onthoud mij van harde islamkritiek'

FLEVOLAND • Wo 17 juli 2024 | 22:17 • Woensdag 17 juli 2024 | 22:17

De kersverse PVV-gedeputeerde Toon van Dijk zegt zich als Flevolands bestuurder te zullen onthouden van kritische uitspraken over de bedreigingen door de islam en massa-immigratie. Die uitspraken deed hij eerder wel als PVV-fractievoorzitter in de Almeerse gemeenteraad.

Dat zei Van Dijk woensdagavond bij zijn installatie als de nieuwe gedeputeerde in het dagelijks bestuur van de provincie. Hij volgt zijn partijgenoot Chris Jansen op, die sinds begin juli staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu is.

Van Dijk werd met 26 stemmen voor, elf tegen, twee ongeldige stemmen en een blanco stem gekozen. Hoewel hij niet eens verkiesbaar was, vulden zes Statenleden bij de anonieme stemming de naam in van Jop Fackeldey. Hij zat voor de PvdA in het vorige college, maar is niet langer politiek actief.

Ondervraagd
Vlak voor zijn installatie werd Toon van Dijk door oppositiepartijen kritisch ondervraagd over zijn uitspraken en ervaring. De Partij voor de Dieren verwees naar Van Dijks uitspraken dat hij zich als raadslid zou inspannen om het tij van de massa-immigratie en islamisering te keren. Volgens de PvdD geeft hij daarmee een signaal aan Flevolandse moslims dat ze ongewenst zijn. GroenLinks vroeg Van Dijk of hij multicultureel een probleem vindt.

Bij beide voorbeelden merkte Van Dijk op dat dit standpunten zijn die hij uitte in zijn rol als volksvertegenwoordiger en raadslid. In zijn nieuwe rol als gedeputeerde zal hij zich hiervan onthouden. Van Dijk stelde de kernwaarden te onderschrijven van het coalitieakkoord, waarin afspraken zijn gemaakt over het respecteren van Artikel 1 van de Grondwet en respect voor de medemens. Hij laat de PVV-standpunten over aan de statenfractie.

Ervaring
Onder meer D66 vroeg naar de bestuurlijke ervaring van Van Dijk. Volgens PVV-fractievoorzitter Bianca Goeman heeft Van Dijk brede bestuurlijke ervaring, hoewel Van Dijk nooit wethouder of gedeputeerde is geweest. D66 vindt dat wel een punt, maar geeft Van Dijk het voordeel van de twijfel.

Van Dijk zelf zegt dat hij zich volop zal inzetten om zich de dossiers in zijn portefeuille zo snel mogelijk eigen te maken. Hij wordt verantwoordelijk voor Economie, Arbeidsmarkt, Onderwijs en Facilitaire Zaken.

Saai
Toon van Dijk zei door te willen gaan in de lijn van zijn voorganger Chris Jansen. Die werd voorafgaande aan zijn installatie vorig jaar ook kritisch bevraagd over zijn typische PVV-standpunten, maar heeft zich als gedeputeerde hiervan onthouden.

Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen merkte in een afscheidstoespraak op dat Jansen van een "activistisch Statenlid een saaie bestuurder is geworden." Recent was er nog wel kritiek op islamofobe tweets van Jansen tijdens de verkiezingsperiode.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel