Vereniging Zorgboerderijen Flevoland: "We doen het niet allemaal slecht"

ZEEWOLDE • Wo 17 juli 2024 | 21:33 • Woensdag 17 juli 2024 | 21:33

Het lijkt wel kommer en kwel bij zorgboerderijen in Nederland. Berichten over misstanden en mishandelingen volgen elkaar -verspreid over het land- op in het nieuws. Zo leidde gebrek aan goede begeleiding en aan deskundig personeel in Zeewolde zelfs tot sluiten van een zorgboerderij.

Volgens voorzitter Rob Bakelaar van Vereniging Zorgboerderijen Flevoland maken landelijk 35.000 mensen gebruik van de dagopvang bij zorgboerderijen. "En als het dan twee keer mis gaat, lijkt het of we het allemaal slecht doen. Maar dat is helemaal niet zo."

Grote verschillen
In de zorg wordt op heel veel manieren dagbesteding aangeboden. Flevoland kent ruim twintig zorgboerderijen, die ook allemaal weer van elkaar verschillen. Zo biedt Groei-end in Lelystad dagbesteding aan zo'n 75 volwassenen met psychiatrische aandoeningen.

Groeizaam in Emmeloord heeft ongeveer 30 deelnemers (18+) met een afstand tot de arbeidsmarkt. En Zorgboerderij Lelystad is gericht op mensen boven die achttien die, om uiteenlopende redenen dagbesteding zoeken. Dat kan bijvoorbeeld zijn vanwege een verstandelijke beperking, een vorm van autisme, niet-aangeboren hersenletsel of een chronische ziekte.

Zorgboerderijen leveren maatwerk, vertelt voorzitter Bakelaar: "Alles is zo veel mogelijk afgestemd op de persoonlijke behoefte van de bezoeker. Dat vereist deskundigheid en kwaliteit. Dat is dus keihard werken."
'Achteraf was dat een signaal'
De Zonnehoeve in Zeewolde moest uiteindelijke de deuren sluiten. De zorgboerderij was ook lid van de Vereniging Zorgboerderijen Flevoland.

"Ze kwamen al een tijdlang niet meer naar de vergaderingen en de overleggen", vertelt Bakelaar. "Achteraf hadden we dat als signaal moeten herkennen en ze toch meer bij de vereniging moeten betrekken. Misschien hadden we dan nog iets kunnen betekenen."

Rol bij vergrijzing
Bakelaar is overtuigd van het nut en de noodzaak van de ruim duizend zorgboerderijen in het land. Hij verwacht zelfs dat de functie van dergelijke boerderijen een grotere rol gaat spelen vanwege de vergrijzing.

"Zorgboerderijen kunnen een prima onderdak bieden aan ouderen met bijvoorbeeld dementie." Door goede dagbesteding kunnen die langere zelfstandig blijven wonen en hoeven ze geen gebruik of minder snel gebruik te maken van dure verpleegzorg.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel