Celstraffen voor daders van poging ontvoering Almere

ALMERE • Do 18 juli 2024 | 6:17 • Donderdag 18 juli 2024 | 6:17

Het was niet gelukt om hun slachtoffer in de kofferbak te krijgen en ook niet om hem mee te nemen naar de plaats die zijn ontvoerders in gedachten hadden. Wat de rechtbank in Lelystad betreft is het daardoor op 13 oktober bij een poging tot ontvoering in Almere gebleven.

Drie mannen tussen de 22 en 26 jaar uit België en een 23-jarige man uit Almere die met de ontvoering in verband werden gebracht, krijgen daarvoor een celstraf.

Gebroken oogkas
Het OM had drie weken geleden voor het drietal uit België celstraffen geëist van 42 maanden, met aftrek van de acht maanden die ze in voorarrest zaten. De rechtbank veroordeelde de drie mannen woensdag tot gevangenisstraffen van 36 maanden met aftrek van voorarrest voor de poging tot ontvoering en het openlijk geweld dat ze hebben gepleegd.

Het slachtoffer liep onder meer een gebroken oogkas op en brak meerdere vingers toen zijn ontvoerders hem in een kofferbak probeerden te duwen en later over straat sleepten. Het motief van de ontvoering is nog altijd onduidelijk.

Straf
De rechtbank legde de 23-jarige Shakil N. uit Almere een celstraf op van 24 maanden. Dat is hetzelfde als e eis was 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Maar de rechtbank vindt een voorwaardelijke straf met bijzondere voorwaarden onnodig, omdat de Almeerder eind mei door de rechtbank van Rotterdam in een andere zaak ook al door de reclassering geadviseerde bijzondere voorwaarden kreeg opgelegd.

Dat de straf van N. lager uitpakt dan die van zijn mededaders heeft er volgens de rechtbank mee te maken dat "verdachte in strafrechtelijke zin weliswaar medeverantwoordelijk is voor het geweld dat op het slachtoffer is uitgeoefend, maar hij die geweldshandelingen niet zelf heeft uitgeoefend".

Tracker
N. was de chauffeur van de drie Belgische mannen, bevestigde een tracker onder de auto van het slachtoffer en uit chatgesprekken zou zijn gebleken dat hij een wapen zou hebben geleverd.

De rechtbank legde de vier daders ook een contactverbod op met het slachtoffer voor een periode van vijf jaar. Daarnaast moet het viertal een schadevergoeding betalen van iets meer dan 14.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel