Vijf keer brand in vijftien jaar tijd: SP vraagt om meer controles op bedrijventerrein De Vaart

ALMERE • Do 18 juli 2024 | 6:54 • Donderdag 18 juli 2024 | 6:54

De Almeerse SP maakt zich zorgen over het grote aantal branden op industrieterreinen De Vaart in Almere Buiten. Afgelopen zondag nog woedde er een brand bij een afvalverwerker: de vijfde keer in vijftien jaar bij hetzelfde bedrijf.

Alleen al bij dit afvalverwerkingsbedrijf brak er brand uit in 2010, 2016, 2019, 2022 en dus afgelopen zondag. Ook op andere plekken op industrieterrein De Vaart breekt wel eens brand uit. In augustus vorig jaar bij twee bedrijfspanden, en eerder dit jaar ging een kringloopwinkel in vlammen op.

Milieubelasting
"Dan denk ik: dat is nu al de zoveelste keer", zegt SP-raadslid David de Vreede. Hij maakt zich daar zorgen over, want bedrijventerrein De Vaart is de enige plek in Almere waar bedrijven zich mogen vestigen die het milieu zwaar kunnen belasten.

"Er liggen daar heel veel verschillende stoffen opgeslagen. Afgelopen zondag liep het met een sisser af, omdat de brandweer er heel snel bij was, maar in het verleden trokken er wel eens gitzwarte rookwolken over de stad."

Meer controle
Het valt De Vreede op dat er vaker sprake is van brand op De Vaart, dan op andere industrieterreinen, ook buiten Almere. "Dat kan verschillende aanleidingen hebben. Van ongelukken tot verminderd toezicht. Maar het kan natuurlijk ook te maken hebben met ondermijnende criminaliteit. Het is ons gewoon niet duidelijk."

De lokale SP vraagt aan de wethouder of het mogelijk is om meer te controles uit te voeren op het bedrijventerrein.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel