Opnieuw een poging om grip te krijgen op jeugdzorg, alles is geoorloofd
Zorgen dat jeugd minder lang gebruik hoeft te maken van zorg, de instroom terugdringen en problemen binnen het gezin op tijd proberen op te lossen. Met deze en nog veel andere maatregelen denken de Almeerse burgemeester en wethouders grip op de jeugdzorg te krijgen.
Er moet 17 miljoen euro worden bezuinigd op jeugdzorg en het lijkt erop dat elk voorstel dat daaraan kan bijdragen een mogelijkheid is. Zelfs het heftige middel van een opnamestop is niet uitgesloten.
De kosten voor de jeugdzorg in Almere rijzen al jaren de pan uit en de gemeente heeft geen grip op dit dossier. "We geven ongeveer 130 miljoen per jaar uit aan de jeugdzorg", zegt het college van b en w in haar plan van aanpak.
Crisis door dossier jeugdzorg
Begin dit jaar had het stadsbestuur met concrete voorstellen moeten komen om de regie op de jeugdzorg weer in handen te krijgen, maar het lukte oud-wethouder Roelie Bosch niet om steun te krijgen voor haar plannen.
Zelfs coalitiepartners in de gemeenteraad vonden haar voorstellen niet overtuigend. Een politieke en bestuurlijke crisis was het gevolg. Bosch diende haar ontslag in en haar partij ChristenUnie stapte uit de coalitie. Gaan de bezuinigingen lukken?
Na maanden van voorbereidingen heeft het nieuwe college van b en w nu voorstellen over hoe het beter kan en hoe de 17 miljoen euro bezuinigd kan worden. Deze bezuiniging is eerder meerdere keren uitgesteld. De vraag is nu of de bezuinigingsplannen worden doorgevoerd.
Volgens het college is het noodzakelijk dat de gemeente efficiënter gaat werken. "Er is steeds meer, langer en duurder gebruik van de jeugdzorg", zegt het college. En dus zou er minder, dure gespecialiseerde zorg moeten komen en meer lichtere vormen van jeugdhulp. Wel met meer kwaliteit, maar tegen lagere kosten.
Wethouder Froukje de Jonge: "De beweging die we moeten maken, is dat we niet meer kinderen uit huis in een jeugdzorginstelling zetten, maar proberen thuis te helpen."
Alles op alles
Burgemeester en wethouder willen alles op alles zetten om de kosten terug te dringen. Daarbij sluit het college ingrijpende maatregelen niet uit zoals "de invoering van een budgetplafond of een opnamestop als andere maatregelen onvoldoende opleveren."
Ook is een risicobuffer beschikbaar voor de jeugdzorg om incidentele tegenvallers op te kunnen vangen.
Los problemen op binnen het gezin
Wanneer een kind of een jongere problemen heeft waarvoor professionele hulp nodig is, dan is dat volgens het college vaak een symptoom van een onderliggend probleem binnen het gezin.
"Jongeren kunnen er enorm bij gebaat zijn als de onderliggende problemen worden opgelost, in plaats van alléén de focus te leggen op de hulpvraag van de jongeren."
Eén van de instrumenten die het college wil inzetten om grip op de jeugdzorg te krijgen, is het instellen van de zogenoemde 'Stevige Lokale Teams'. Dat zijn mensen die kennis van zaken en ervaring in huis hebben.
"Teams die met ouders en jeugdigen kijken naar wat echt nodig is. Teams die zelf lichte hulp geven, gericht op het versterken van het gewone leven van gezinnen en jongeren", zegt het college.
Donderdagavond praat de gemeenteraad over dit onderwerp. Het college is van plan om de voorgestelde maatrelen nauwlettend in de gaten te houden om te kijken of ze effectief zijn. De resultaten worden elke zes maanden aan de gemeenteraad gerapporteerd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Gemeenteraad Almere stemt in met jeugdzorgplannen: mogelijk patiëntenstop
ALMERE • Vr 19 juli • Vrijdag 19 juliBijna alle partijen zijn het eens met de plannen van het college van burgemeester en wethouders om de jeugdzorg op de schop te gooien. Wethouder jeugdzorg Froukje de Jonge deelde donderdag haar planne...
-
Over twee weken meer duidelijkheid over hoe het verder moet met Almeerse coalitie
ALMERE • Ma 19 februari • Maandag 19 februariDe coalitiepartijen in Almere zeggen twee weken de tijd nodig te hebben om aan te geven hoe het verder moet met de coalitie. Het gaat om de VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en het...
-
Zorgverlener Triade Vitree leed vorig jaar bijna 12 miljoen euro verlies
FLEVOLAND • Ma 3 juli • Maandag 03 juliStichting Triade Vitree leed vorig jaar een verlies van 11,8 miljoen euro. Dat staat in het jaarverslag van de stichting. Het verlies is flink meer dan het jaar daarvoor, toen de jeugdzorgverlener rui...
recent nieuws
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...
-
Auto in Zeewolde vernield met vuurwerk, buurt staat voor een raadsel
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberBewoners aan de straat Heggemus in Zeewolde werden donderdagochtend opgeschrikt door een harde knal. Iets na half zes 's ochtends werd een auto vernield door een explosie. Iemand zou de ruit van de au...