Opnieuw een poging om grip te krijgen op jeugdzorg, alles is geoorloofd

ALMERE • Do 18 juli 2024 | 6:03 • Donderdag 18 juli 2024 | 6:03

Zorgen dat jeugd minder lang gebruik hoeft te maken van zorg, de instroom terugdringen en problemen binnen het gezin op tijd proberen op te lossen. Met deze en nog veel andere maatregelen denken de Almeerse burgemeester en wethouders grip op de jeugdzorg te krijgen.

Er moet 17 miljoen euro worden bezuinigd op jeugdzorg en het lijkt erop dat elk voorstel dat daaraan kan bijdragen een mogelijkheid is. Zelfs het heftige middel van een opnamestop is niet uitgesloten.

De kosten voor de jeugdzorg in Almere reizen al jaren de pan uit en de gemeente heeft geen grip op dit dossier. "We geven ongeveer 130 miljoen per jaar uit aan de jeugdzorg", zegt het college van b en w in haar plan van aanpak.

Crisis door dossier jeugdzorg
Begin dit jaar had het stadsbestuur met concrete voorstellen moeten komen om de regie op de jeugdzorg weer in handen te krijgen, maar het lukte oud-wethouder Roelie Bosch niet om steun te krijgen voor haar plannen.

Zelfs coalitiepartners in de gemeenteraad vonden haar voorstellen niet overtuigend. Een politieke en bestuurlijke crisis was het gevolg. Bosch diende haar ontslag in en haar partij ChristenUnie stapte uit de coalitie.

Gaan de bezuinigingen lukken?
Na maanden van voorbereidingen heeft het nieuwe college van b en w nu voorstellen over hoe het beter kan en hoe de 17 miljoen euro bezuinigd kan worden. Deze bezuiniging is eerder meerdere keren uitgesteld. De vraag is nu of de bezuinigingsplannen worden doorgevoerd.

Volgens het college is het noodzakelijk dat de gemeente efficiënter gaat werken. "Er is steeds meer, langer en duurder gebruik van de jeugdzorg", zegt het college. En dus zou er minder, dure gespecialiseerde zorg moeten komen en meer lichtere vormen van jeugdhulp. Wel met meer kwaliteit, maar tegen lagere kosten.

Alles op alles
Burgemeester en wethouder willen alles op alles zetten om de kosten terug te dringen. Daarbij sluit het college ingrijpende maatregelen niet uit zoals "de invoering van een budgetplafond of een opnamestop als andere maatregelen onvoldoende opleveren.", zegt het college. Ook is een risicobuffer beschikbaar voor de jeugdzorg om incidentele tegenvallers op te kunnen vangen.

Los problemen op binnen het gezin
Wanneer een kind of een jongere problemen heeft waarvoor professionele hulp nodig is, dan is dat volgens het college vaak een symptoom van een onderliggend probleem binnen het gezin. "Jongeren kunnen er enorm bij gebaat zijn als de onderliggende problemen worden opgelost, in plaats van alléén de focus te leggen op de hulpvraag van de jongeren."

Eén van de instrumenten die het college wil inzetten om grip op de jeugdzorg te krijgen, is het instellen van de zogenoemde 'Stevige Lokale Teams'. Dat zijn mensen die kennis van zaken en ervaring in huis hebben. "Teams die met ouders en jeugdigen kijken naar wat echt nodig is. Teams die zelf lichte hulp geven, gericht op het versterken van het gewone leven van gezinnen en jongeren", zegt het college.

Donderdagavond praat de gemeenteraad over dit onderwerp. Het college is van plan om de voorgestelde maatrelen nauwlettend in de gaten te houden om te kijken of ze effectief zijn. De resultaten worden elke zes maanden aan de gemeenteraad gerapporteerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel