Achtervolgingen, overlast en provocaties: gemeente Urk dreigt scooterrijders met fikse boete

URK • Wo 17 juli 2024 | 20:04 • Woensdag 17 juli 2024 | 20:04

Brommer- en scooterrijders op Urk moeten rekening gaan houden met een bekeuring van 1500 euro. De gemeente wil dit middel inzetten om de overlast van brommers en scooters in het dorp te beteugelen.

De politie heeft er de handen vol aan, en achtervolgt bijna dagelijks scooterrijders die er een potje van maken. Een plaatselijke kerk wil dat de gemeente een scootervrije zone in het Wilhelminapark instelt.

Waarnemend burgemeester Jan Westmaas heeft al iemand op het oog waarbij de zogenoemde last onder dwangsom boven het hoofd hangt. Met een last onder dwangsom wordt een boete als stok achter de deur gehouden als iemand opnieuw in de fout gaat.

Overlast in park
Deze Urker veroorzaakte eind juni op een zondagavond samen met een groep scooterrijders in het Wilhelminapark voor overlast. Politie op de grond en een politiehelikopter in de lucht probeerden toen grip op de situatie te krijgen.

Deze bestuurder kon worden tegengehouden door omstanders. Een van hen raakte lichtgewond bij het stoppen van de scooterrijder. Bij deze bestuurder hangt nu de boete boven het hoofd.

Maar voordat het zover is, wil de gemeente Urk voor 4 augustus tekst en uitleg van de scooterrijder hebben. Daarna wordt definitief besloten of de bestuurder het dreigement met de boete in de brievenbus krijgt. Het bedrag van 1.500 euro moet een afschrikkend effect hebben, verklaart de gemeente.

Foto ter illustratie

Politie heeft handen vol
De laatste twee maanden is de scooteroverlast opnieuw een hardnekkig probleem in het dorp. Ook de plaatselijke agenten hebben er de handen vol aan, laat een politiewoordvoerder weten.

"Het is inmiddels bijna dagelijks dat we achter opgevoerde scooters zonder kenteken aan moeten gaan. Het gebeurt zo vaak dat achtervolgingen zelfs niet allemaal meer in de politiesystemen worden genoteerd."

Een dag, twee achtervolgingen
Vorige week woensdag bijvoorbeeld vonden er binnen een paar uur na elkaar twee achtervolgingen plaats.

Omroep Flevoland stelde vragen aan de politie naar aanleiding van filmpjes van een van de achtervolgingen. Maar de woordvoerder kwam daarna met details terug over een hele andere achtervolging.

Total loss
Bij de Vlaak zag de politie woensdagmiddag een scooter rijden zonder kentekenplaten en waarvan de bestuurder en de bijrijder geen helm droegen. Ze negeerden een stopteken en sloegen op de vlucht. Even later gingen ze met de scooter onderuit, en gingen ze er rennend vandoor.

De politie wist de twee niet meer in de kraag te vatten, maar nam de scooter in beslag. Veel kilometers gaan er niet meer mee gereden worden, het rijwiel was total loss.

Capriolen in greppel
De andere achtervolging die door twee mensen gefilmd is, speelde zich af in het verlengde van de Ransuil. Een scooterrijder, met een motoragent in zijn kielzog, haalt flinke capriolen uit om diens handen te blijven.

Op het filmpje is te zien dat hij zichzelf bijna van zijn scooter lanceert wanneer hij een greppel naast de weg inrijdt. Het is onbekend of deze waaghals gepakt is.

De politie neemt tijdens de achtervolgingen bewust niet te veel risico's: "Wij hopen dat er geen ongelukken gebeuren op het moment dat wij een achtervolging aangaan. We willen niemand onnodig opjagen, maar maken ons wel zorgen dat zij botsen met onschuldige verkeersdeelnemers."

Kerk vraagt om scootervrije zone
De plaatselijke Sionkerk heeft op 18 juni in een brief aan het college van B en W en de zeven raadsfracties ook aandacht gevraagd voor de overlast. Dit was een paar dagen voor het incident waar de eerdergenoemde scooterrijder bij betrokken was.

De kerk staat naast het Wilhelminapark en de kerkenraad ergert zich groen en geel aan de scootergroep: "Gezien het roekeloze en ook goddeloze gedrag (Gods naam op onvoorstelbare wijze misbruiken) van deze (relatief) kleine groep coureurs kan het haast niet anders of ook drank en drugs zijn soms in het spel."

De kerkenraad merkt dat ongelukken regelmatig op een haar na voorkomen worden. Verder vinden zij de groep "grof, beledigend en zeer brutaal". Ook richting gezinnen die in het naastgelegen rouwcentrum bij een overleden familielid rouwen is de groep "dikwijls heel provocerend".

De Sionkerk noemt het instellen van een scootervrije zone in het Wilhelminapark als mogelijke oplossing. Daarbij moet er wel handhavend worden opgetreden, stelt de kerkenraad.

Campagne tegen brommer- en scooteroverlast
Eerder dit jaar werd op Urk al een campagne gehouden om overlast door scooter- en brommerrijders maar ook motorcrossers tegen te gaan. De actie heette 'Ons mooie dorp is geen racebaan'.

Meerdere Urkers waren op posters, borden, social media en in advertenties te zien. De actie werd gehouden in aanloop naar het mooie weer, omdat inwoners dan weer meer de straat op gaan. Ook waarnemend burgemeester Westmaas verscheen in een van de uitingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel