500 extra elektriciteitshuisjes in Almere, stroomnet raakt te vol

ALMERE • Di 16 juli 2024 | 21:29 • Dinsdag 16 juli 2024 | 21:29

Er komen 500 extra elektriciteitshuisjes in Almere. Dit is volgens de gemeente nodig in verband met de toenemende energievraag.

Almere heeft al 800 elektriciteitshuisjes, maar dat is niet voldoende voor de toekomst. Steeds meer huishoudens wekken zelf stroom op en er wordt ook steeds meer stroom gebruikt. Het stroomnet van Almere raakt daardoor vol.

Stroom omzetten voor woningen
De 500 extra elektriciteitshuisjes zijn zogenoemde 'middenspanningsruimtes' van ongeveer twee bij drieënhalve meter. Hierin wordt stroom met een hoger spanningsniveau omgezet naar elektriciteit die in woningen kan worden gebruikt.

De huisjes moeten middenin bestaande wijken komen. Netbeheerder Liander geeft aan op welke plek dat ongeveer moet zijn en daarna is het aan de gemeente om de exacte locatie te bepalen. De huisjes mogen niet te dicht bij woningen komen of bij de weg staan. Ook mag het niet op een plek staan waar rioolbuizen onderdoor lopen in verband met eventuele reparaties of onderhoud van de buizen. Verder probeert de gemeente rekening te houden met bomen en speeltuinen.

Geen inspraak buurtbewoners
Door de beperkte ruimte die er is, blijven er uiteindelijk vaak weinig geschikte locaties over. De gemeente stelt dat er om die reden ook geen ruimte is voor inspraak van buurtbewoners. Omdat er geen vergunning nodig is voor de elektriciteitshuisjes, is er ook geen bezwaarmogelijkheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel