Kunnen problemen elektriciteitsnet ook gevolgen hebben voor nieuwbouwhuizen?

FLEVOLAND • Za 29 juni 2024 | 8:45 • Zaterdag 29 juni 2024 | 8:45

Tot wel twee tot vier jaar wachten op een stroomaansluiting. Voor honderden bedrijven in Noordelijk Flevoland is dat de realiteit door de problemen met het uitbreiden van het elektriciteitsnet in Noordoostpolder. Maar ook bij de bouw van nieuwbouwhuizen kunnen dergelijke problemen ontstaan. Hoe gaat dat proces voor woningen precies in zijn werk? Een uitleg.

De plek is bepaald, de handtekeningen zijn gezet: op deze locatie komen nieuw te bouwen huizen. Als alles kortgesloten is tussen gemeente, projectontwikkelaar en andere betrokken partijen, wordt er gestart met de voorbereidingen. Bij de bouwvergunning worden zaken als stroom, water en infrastructuur aangevraagd en ingepland. Pas dan gaat er gebouwd worden.

"Maar biedt je dat zekerheid op een aansluiting als koper? Nee, dat niet", zegt Hans de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Dat zegt ook de NVM: er is een inspanningsverplichting, geen prestatieverplichting. "Een ontwikkelaar kan geen claim neerleggen bij gemeente en/of energiebedrijf daarvoor", schrijft de NVM.

Lees ook: Tot vier jaar langer wachten op stroomaansluiting voor bedrijven NOP

Beschikbaarheid stroomnet
Want alles is afhankelijk van de beschikbaarheid op het stroomnet. Het komt voor dat een nieuwbouwwoning klaar is om opgeleverd te worden, maar dat dit nog niet kan omdat het huis niet aangesloten kan worden op het elektriciteitsnet. Dat kan enkele weken zijn, de bouwer kan er dan voor kiezen om tijdelijk een aggregaat te plaatsen.

"Soms duurt het ook langer, maar in dat geval heeft de bouwer al eerder signalen gegeven dat er problemen zijn", zegt De la Porte. "Een bouwproces duurt 1 tot 1,5 jaar en de toekomstige bewoners hebben vaak al contact met elkaar. Dat soort verhalen gaan snel de ronde."

Bij langere vertraging moeten mensen langer wachten totdat ze hun nieuwe huis in kunnen. Uitwijken naar een vakantiewoning, of logeren bij familie of vrienden is dan vaak de oplossing.

"We zien het met regelmaat gebeuren, zeker in de gebieden buiten de Randstad", vertelt hoogleraar Housing systems Peter Boelhouwer van de TU Delft.

Compensatie
Bij het kopen van een nieuwbouwhuis sluiten kopers een contract met de bouwer. Daarin wordt afgesproken dat er na een bepaald aantal werkdagen wordt opgeleverd. De bouwer moet binnen die termijn blijven. Gaat hij daar overheen, dan heeft de koper recht op een schadevergoeding als tegemoetkoming voor de kosten, zeggen NVM en Vereniging Eigen Huis.

De la Porte: "Maar als de sleuteloverdracht niet kan plaatsvinden omdat er geen stroomaansluiting is, dan zal de bouwer het op overmacht gooien."

Uitbreiding van het stroomnet is een oplossing, daar wordt door de netbeheerders ook op ingezet. Daarnaast kunnen netbeheerders onderscheid maken in de aanvrager. "Woningbouw en ziekenhuizen hebben dan bijvoorbeeld voorrang", zegt Boelhouwer.

Noordoostpolder
De gemeente Noordoostpolder zegt dat de vertraging van de uitbreiding van het elektriciteitsnet op korte termijn geen consequenties heeft voor de ontwikkeling van nieuwe huizen.

Dergelijke situaties hebben zich in het verleden ook niet voorgedaan, aldus de gemeente. Voor bedrijven ligt dit dus anders, tot woede van de ondernemers.

"De gemeente heeft periodiek afstemming met Liander over de voortgang. De komende periode wordt wederom met Liander, per woningbouwplan, de beschikbare capaciteit inzichtelijk gemaakt", schrijft Noordoostpolder in een schriftelijke verklaring.

Meer transparantie
Branchevereniging Bouwend Nederland dringt aan op een veel vroegere, transparantere en duidelijkere communicatie over mogelijke problemen met het elektriciteitsnet. Bouwplannen waarbij al duidelijk is wat voor stroomcapaciteit daarbij hoort, kunnen via de regionale netbeheerders en/of de Stichting Mijn Aansluiting worden aangekondigd.

"Netbeheerders kunnen hiermee al zoveel mogelijk rekening houden", zegt een woordvoerder. Voor de bouw en infra zijn de problemen met het elektriciteitsnet een van de belangrijkste belemmeringen om huizen te kunnen bouwen en wegen aan te kunnen leggen.

Op 11 juni is er met Netbeheer Nederland een uitvoeringsakkoord gesloten om het tempo van de realisatie van middenspanningstrajecten en grootverbruik klantaansluitingen te verhogen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel