Stap terug in verduurzaming, netbeheerders grijpen terug op gas

FLEVOLAND • Wo 10 juli 2024 | 15:53 • Woensdag 10 juli 2024 | 15:53

Netbeheerders TenneT en Liander willen teruggrijpen op gas om problemen op het stroomnet in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland tegen te gaan. Gas moet met generatoren worden omgezet in stroom.

Ook wordt ingezet op hybride warmtepompen in bestaande (huur)huizen totdat het elektriciteitsnet weer op volle sterkte is.

Ruim 200 bedrijven op wachtlijst
Momenteel staan er zo'n 210 bedrijven in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland op een wachtlijst. Zij moeten nog vijf jaar wachten op een nieuwe of extra stroomaansluiting. Alleen dat is niet genoeg om voor verlichting op het stroomnet te zorgen, zeggen de netbeheerders.

De generatoren moeten gas in stroom omzetten op piekmomenten en plekken waar dat het meest nodig is. Zo willen netbeheerders voorkomen dat ze grootverbruikers niet meer van stroom kunnen voorzien.

Ook moet het voorkomen dat er een wachtlijst voor huishoudens ontstaat. Dat dreigt te gebeuren in 2026.

Een hybride warmtepomp

Warmtenetten zijn ook een oplossing
Hybride warmtepompen moeten worden gebruikt bij het verduurzamen van bestaande woningen van woningcorporaties. Daarover lopen momenteel onder meer gesprekken met Centrada in Lelystad, laat gedeputeerde Harold Hofstra weten.

Ook in overheidsgebouwen moet niet uitsluitend een elektrische warmtepomp komen te hangen. Zo kan de komende jaren eerst nog gebruik worden gemaakt van gas totdat het net weer op orde is, zeggen TenneT en Liander.

Ook willen netbeheerders en de provincie nieuwbouwhuizen aansluiten op een warmtenet. Dan valt te denken aan warmtebuffer, warmtepompen op een centraal punt of een aardwarmtenet.

Daarover lopen onder andere gesprekken in Dronten en Lelystad, zegt gedeputeerde Hofstra. Hij verwijst als voorbeeld naar het koude-warmtenet op Urk waarbij restwarmte wordt gebruikt om de nieuwe Zeeheldenwijk te verwarmen.

'Laden buiten de spits is ook een kans'
TenneT en Liander willen samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) inzetten op het laden van de auto buiten de spits. Ze onderzoeken hoe ze mensen kunnen motiveren om op rustige momenten te laden. Zo moeten de laadpunten in de spits in kracht afnemen als er te weinig elektriciteit beschikbaar is.

Eind april werd al duidelijk dat in Utrecht gasgeneratoren en batterijen zouden worden ingezet om problemen op het stroomnet te voorkomen.

Toen werd ook bekend dat Flevoland mogelijk zou volgen. Utrecht, Gelderland en Flevoland zijn namelijk aan elkaar verbonden op het stroomnet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel