Lerarentekort Almere behoort nog steeds tot grootste van het land

FLEVOLAND • Za 13 juli 2024 | 19:34 • Zaterdag 13 juli 2024 | 19:34

Het lerarentekort in Almere behoort nog steeds tot de grootste van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van databureau LocalFocus. In het middelbaar onderwijs staan nog 55 vacatures open voor het komende schooljaar. In het basisonderwijs gaat het om 31 vacatures.

De cijfers zijn gebaseerd op een analyse van het ANP van de vacaturewebsite Meesterbaan. Almere behoort samen met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag tot de vijf gemeenten van Nederland waar de tekorten het grootst zijn. De problemen om voldoende leraren te vinden zijn niet nieuw in Almere. De tekorten spelen hier al jaren.

Vergrijzing en uitval
Volgens UWV arbeidsadviseur Freek Kalkhoven hebben de tekorten hoofdzakelijk te maken met vergrijzing, uitval door startende leraren die het onderwijs snel weer verlaten en onvoldoende instroom vanuit de lerarenopleidingen.

Overigens valt in het onderzoek niet alleen Almere op. Ook Lelystad heeft in het basisonderwijs veel openstaande vacatures; 21 plekken moeten nog worden ingevuld. Dit is buiten de randstad, landelijk gezien, een opvallend hoog aantal. Ook in Lelystad is het tekort in het basisonderwijs niet nieuw. Eerder dit schooljaar werd er al een vierdaagse lesweek als noodmaatregel ingevoerd. Het voortgezet onderwijs van Lelystad heeft nog dertien vacatures openstaan.

Geen meesters of juffen nodig
In Noordoostpolder worden op dit moment in het basisonderwijs geen meesters of juffen gezocht volgens het onderzoek. Wel zijn er negen vacatures in het voortgezet onderwijs.

Op Urk, in Dronten en in Zeewolde zijn volgens LocalFocus op dit moment geen openstaande vacatures in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel