Onderwijsinspectie: vierdaagse schoolweek mag niet, maar wel begrip

LELYSTAD • Vr 1 maart 2024 | 5:24 • Vrijdag 1 maart 2024 | 5:24

"Een vierdaagse schoolweek op een basisschool kan eigenlijk niet." Dat zegt Mark Oortwijn, inspecteur van de Onderwijsinspectie. Twee basisscholen in Lelystad laten kinderen van groep 6, 7 en 8 nog maar vier dagen naar school gaan vanwege het lerarentekort. Toch heeft de inspectie begrip voor deze maatregelen wanneer het gaat om een noodmaatregel.

Van Almere is al langer bekend dat sommige scholen de roosters niet rond krijgen. Om te voorkomen dat kinderen daar één dag in de week niet naar school kunnen heeft het ministerie van Onderwijs speciale afspraken gemaakt. Met scholen in de G5 (vijf grootste steden van het land waar Almere onder valt), draait een proef waarbij er een onbevoegde leerkracht voor de klas staat.

Onbevoegd voor de klas
"Het gaat om de zogeheten vijfde dag", zegt Oortwijn. Kinderen krijgen bijvoorbeeld één dag in de week les van een gastdocent, of iemand uit het bedrijfsleven. Het kan ook zijn dat iemand over zijn beroep vertelt of bijvoorbeeld namens een schaakclub komt. Dat is volgens de inspecteur altijd nog beter dan kinderen niet naar school te laten gaan. "Ze leren er altijd wel wat van."

In het hele land is er een groot tekort aan leraren. Alleen al in het basisonderwijs gaat het volgens Oortwijn om 10.000 fulltime banen die niet zijn ingevuld. Het lerarentekort is het grootst in de Randstad, maar verspreidt zich verder over het land. In Lelystad werd dat vlak voordat de voorjaarsvakantie begon duidelijk. KBS de Kring kreeg met geen mogelijkheid de roosters rond en kondigde aan dat de groepen 6, 7 en 8 nog maar vier dagen les krijgen in plaats van vijf. Dat zou maximaal duren tot aan de zomervakantie.

Handhaving
Mag dat? "Nee", is het antwoord van de onderwijsinspecteur. Maar dat is nog geen reden om meteen te handhaven. Als een school zo'n maatregel neemt, dan moet eerst voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Of beter gezegd, een aantal vragen. Heeft de school er goed over nagedacht? Heeft de school een plan van aanpak? Wat doet de school om in de toekomst wel genoeg leraren voor de klas te hebben? Is er nagedacht over de kwaliteit van het onderwijs? Want dat mag volgens de onderwijsinspecteur in geen geval in gevaar komen.

Geen gedoogbeleid
De Onderwijsinspectie weet dat de scholen met noodsituaties te maken hebben en daar moet een school ook naar handelen. Lijkt dit op gedogen? "Nee, want als het gedogen is, dan wordt het beleid", zegt Oortwijn "Het mag gewoon niet", zegt hij over de vierdaagse lesweek die sommige scholen noodgedwongen hebben ingevoerd.

Over de proef met het 'anders invullen van de vijfde dag' is de Onderwijsinspectie optimistisch. Conclusies kunnen nog niet worden getrokken. Dat kan ook nog wel even duren. De Onderwijsinspectie onderzoekt welke invloed deze lessen hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Die mag niet in gevaar komen. Als blijkt dat deze proef een succes is, dat ziet de Onderwijsinspectie dit als én van de middelen om het lerarentekort beter aan te kunnen. Ook buiten de G5-steden zal dit worden ingevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel