Permanent huizen beschikbaar voor leerkrachten in Lelystad

LELYSTAD • Zo 28 april 2024 | 14:30 • Zondag 28 april 2024 | 14:30

Woningbouwstichting Centrada houdt in Lelystad voortaan 20 woningen beschikbaar om met voorrang leerkrachten te kunnen huisvesten. Een proef hiermee van twee jaar is succesvol gebleken, zodat is besloten om er nu een permanente regeling van te maken.

Ook wordt gewerkt aan een soortgelijke regeling om met voorrang zorgpersoneel aan een woning te helpen.

De proef om leerkrachten van vooral buiten Lelystad met voorrang aan een huurhuis te helpen, begon in november 2021 met tien huizen en is daarna verdubbeld tot twintig. Toen de proef in december afliep, zaten alle huizen vol.

Zeven leerkrachten zijn werkzaam in het primair onderwijs, twaalf in het voortgezet onderwijs en eentje in het voortgezet speciaal onderwijs. Van hen komen er twaalf van buiten de stad.

Geen hoofdreden, wel belangrijk
Uit een evaluatie blijkt dat de voorrangsregeling voor een woning voor leerkrachten niet altijd de hoofdreden was om voor Lelystad te kiezen, maar speelde die wel een belangrijke rol. Daarmee heeft de voorrangsregeling geholpen om het lerarentekort in Lelystad op te lossen.

Geadviseerd wordt om per type onderwijs een aantal woningen te reserveren, zodat verschillende onderwijssectoren niet met elkaar gaan concurreren. Verder zou moeten worden bekeken of de toewijzing van een huurhuis kan worden versneld. Veel leerkrachten werken met een jaarcontract en dan kan het afschrikken als ze maanden op een huis moeten wachten.

De evaluatie merkt wel op dat het reserveren van woningen niet ten koste mag gaan van andere woningzoekenden. Het blijft daarom belangrijk om te zorgen dat er nieuwe huurwoningen bijkomen.

Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders zei eerder al ook graag een voorrangsregeling te willen voor zorgpersoneel en politie. Het kondigt nu aan dat er "spoedig" een voorstel volgt om in elk geval zorgmedewerkers te helpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel