Nieuw stadsdeel ZuiderC moet andere naam krijgen, verder is raad vooral enthousiast over de plannen

LELYSTAD • Wo 10 juli 2024 | 11:00 • Woensdag 10 juli 2024 | 11:00

De Lelystadse gemeenteraad is over het algemeen goed te spreken over de plannen voor het nieuwe stadsdeel ZuiderC. Wel vraagt de raad zich af of het stadsdeel er over 15 jaar echt zo uitziet, zoals nu in de toekomstvisie is vastgesteld.

In ZuiderC aan de zuidkant van Lelystad moeten in 2040 zo'n 25.000 mensen wonen. Het stadsdeel komt te bestaan uit verschillende buurtschappen tussen groen en water.

Onder meer de VVD, CDA en JongLelystad waren onder de indruk van de plannen. "Het kan een luxe plek in de stad worden. Maar hoe voorkom je dat het een eiland in de stad wordt?", vroeg Murat Aktan van JongLelystad zich af. Hij is bang dat de bewoners in hun eigen stadsdeel zullen wonen en winkelen en het stadshart mijden.

Volgens wethouder Dennis Grimbergen krijgt ZuiderC slechts beperkte winkelvoorzieningen in het meest stedelijke buurtschap rondom het tweede station van Lelystad. "ZuiderC wordt aanvullend aan het stadshart en gaat er niet mee concurreren."

Treinstation
De komst van het treinstation is volgens Grimbergen een kip-ei-verhaal: eerst zullen er in het stadsdeel voldoende mensen moeten wonen voordat het station levensvatbaar is, maar tegelijk zullen sommige mensen er pas willen wonen als het station er is. Dat vraagt nog heel wat gesprekken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS en ProRail.

Die onduidelijkheid over een treinstation is een risico voor de ambitie om ZuiderC autoluw te maken, aldus de VVD. Voor je het weet, hebben alle bewoners toch een auto aangeschaft en mijden ze de trein.

Volgens wethouder Grimbergen zullen sommige stadsdelen in het grote gebied autoluwer worden dan andere. Wie straks in het gebied rond het station woont, zal geen auto nodig hebben.

Op initiatief van de ChristenUnie en met steun van het CDA wordt nog expliciet in de visie opgenomen dat er in ZuiderC ook ruimte is voor levensbeschouwelijke voorzieningen. Dat kan een kerk zijn, maar er is al interesse bij een moskee en bij de Joodse gemeenschap om in het stadsdeel een gebedshuis te vestigen.

Rijksvastgoedbedrijf
De gemeente ontwikkelt ZuiderC samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), dat als grootste grondbezitter in het gebied 90 procent van de risico's draagt.

Het RVB zei volledig achter het concept van ZuiderC te staan en het te willen ontwikkelen tot een compleet stadsdeel met alle bijbehorende voorzieningen.

Dat vraagt van de gemeenteraad wel om een toekomstvisie, want pas over 15 jaar is ZuiderC gereed. Hoe vast zijn de plannen in beton gegoten, wilde Forum voor Democratie weten.

Indien nodig zullen de plannen tussentijds kunnen worden bijgesteld, maar Grimbergen benadrukte dat vanuit de visie nu de eerste keuzes moeten worden gemaakt.

Op aandringen van de gemeenteraad krijgt ZuiderC een andere naam, omdat de huidige te veel op de Zuiderzeewijk lijkt. Na het zomerreces komt het college van burgemeester en wethouders met een voorstel om de inwoners van Lelystad bij een betere naam te betrekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel