Verkeerschaos in Dronten-West steeds erger; VVD wil oplossing voor spitsfiles

DRONTEN • Di 11 juni 2024 | 7:05 • Dinsdag 11 juni 2024 | 7:05

Je kent het wel: na een drukke werkdag wil je snel naar huis. Je springt in de auto, rijdt naar huis en jawel hoor; vlak voordat je thuiskomt, sta je in een file. Voor inwoners van Dronten-West is dit de afgelopen tijd bijna dagelijkse kost. Woningbouw en economische ontwikkelingen in het dorp veroorzaken steeds meer verkeersdrukte en files.

"Er zijn maar twee wegen van en naar Dronten-West en alles en iedereen moet daar overheen", zegt VVD-fractievoorzitter Barry Hoogezand. "Dronten-West is ongeveer even groot als Biddinghuizen of Swifterbant. Er wonen ongeveer 10.000 mensen."

Vooral op maandag, dinsdag en donderdag is het raak. Onder meer op de Rivierendreef bij industrieterrein Delta staan Drontenaren tijdens de spits vaak in de file. Overstekende fietsers bij de rotondes veroorzaken bijvoorbeeld opstoppingen tot ver voor de rotondes.

Vertraging en veiligheid
De files leveren veel vertraging op voor de bewoners en ondernemers in de wijk. Volgens Hoogezand leidt dit tot veel irritatie in Dronten. Zo duurt het voor de ondernemers langs de Rivierendreef ook lang voordat ze de weg op kunnen draaien. Ook kunnen werknemers soms niet bij het bedrijf komen door de files. De partij verwacht dat die verkeersdrukte toeneemt.

De VVD heeft daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Dronten. De partij wil onder meer weten of het college de spitsdrukte herkent en of deze drukte gevolgen heeft voor de veiligheid, bijvoorbeeld voor de aanrijdtijden van de politie, brandweer en ambulance bij calamiteiten.

"Je ziet dat er veel irritatie ontstaat bij mensen en we hebben daarom veel zorgen over de veiligheid", zegt Hoogezand. "We willen in ieder geval uitsluiten dat de veiligheid niet in het geding is ondanks alle drukte in Dronten-West."

Daarnaast wil de fractie weten of er plannen zijn om de ontsluiting van Dronten-West te verbeteren en of er op korte termijn mogelijkheden zijn om de filedruk te verminderen. "We willen echt dat er doorgepakt wordt", zegt Hoogezand. "Dus we hopen ook dat het college snel iets neerlegt van: dit is ons plan om Dronten-West beter te ontsluiten en om te zorgen dat mensen als ze naar huis gaan of juist als ze naar hun werk gaan minder in de file staan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel