Agenten niet vervolgd voor breken van schouder van man die Anne Faber vermoordde

ZEEWOLDE • Ma 8 juli 2024 | 15:53 • Maandag 8 juli 2024 | 15:53

De agenten die oud-Zeewoldenaar Michael P. arresteerden als verdachte in de zaak over de verdwenen Anne Faber, worden niet vervolgd voor de verwondingen die P. daarbij opliep. Dat heeft de beklagkamer van het gerechtshof Amsterdam beslist. Bij zijn aanhouding liep P. onder meer een gebroken schouder op.

P. is in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden en verkrachten van de 25-jarige Faber. Het lichaam van de Utrechtse studente werd in oktober 2017 gevonden in de omgeving van het Nulderpad in Zeewolde.

Er werd toen al bijna twee weken naar haar gezocht. Anne was voor het laatst gezien toen ze in de buurt van Utrecht een fietstocht maakte.

De Hoge Raad verminderde in 2020 de straf van P. met vier maanden vanwege de hardhandige arrestatie. P. startte daarop een procedure om de vijf leden van het aanhoudingsteam te vervolgen.

Belang Anne voor ogen
Na nader onderzoek naar de omstandigheden van de arrestatie heeft het hof geoordeeld dat verdere strafrechtelijke vervolging niet nodig is.

"Het hof concludeert dat de strafrechter voor een deel van de feiten waarvan P. aangifte deed, niet tot een veroordeling van de politiemensen zou kunnen komen."

Het hof weegt mee dat, "hoewel Michael P. niet mocht worden mishandeld", het aanhoudingsteam "uitsluitend het belang van de mogelijk nog in leven zijnde Anne Faber voor ogen had".

Grootscheepse zoektocht
Faber verdween in september 2017 tijdens een fietstocht in Utrecht. De verdwijning leidde tot een grootscheepse zoektocht.

De veroordeelde zedendelinquent P. kwam als verdachte in beeld, hij zat op dat moment in een nabijgelegen kliniek in Den Dolder. Op het moment dat hij werd opgepakt, was onduidelijk of Faber nog leefde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel