Vruchtbaarheid centraal thema van 20e editie Natuurkunstpark

LELYSTAD • Zo 7 juli 2024 | 17:46 • Zondag 7 juli 2024 | 17:46

'Vruchtbaarheid' is het thema van de twintigste editie van het Natuurkunstpark Lelystad. Zondagmiddag ging de kunstroute langs elf kunstwerken verspreid over het park van start.

Langs de kunstroute in het Natuurpark zijn de kunstenaars aanwezig die kort iets vertellen over de manier waarop ze het thema tot uitdrukking brengen. Het eerste kunstwerk ligt verscholen achter struiken en bomen: het stenen beeld van een vrouw in twee stukken ligt op het gras. "Mijn thema is 'dolor' dat is pijn in het Papiaments," licht Cjarleton Mercelina toe. "Het thema is 'vruchtbaar' maar bij vruchtbaarheid kan ook pijn komen kijken."

Mercelina vertelt dat zijn beeld is geïnspireerd op endometriose, een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het slijmvlies van de baarmoeder, zich buiten de baarmoeder bevindt. Het kan leiden tot tal van klachten en ook tot aantasting van de vruchtbaarheid.

Endometriose komt bij ongeveer één op de tien vrouwen voor en ook in de omgeving van Mercelina: "Het is vanzelfsprekend dat het bij vruchtbaarheid gaat om vruchtbaar zijn. Maar we denken niet veel na over hoe het is om niet vruchtbaar te kunnen zijn." Mercelina wil met zijn 'steenachtige figuur' zowel de kwetsbaarheid en de kracht van een vrouw tot uitdrukking brengen.
Nieuwe weg inslaan
Het werk van kunstenaar André Broens oogt vrolijk en blij. Het zijn wel honderden kleurige vlaggetjes, vastgemaakt op een labyrint-vormig hekwerk waar je helemaal doorheen kunt lopen.

"Ik heb het afgelopen jaar een soort burn-out gehad en ben een poos uit de roulatie geweest", vertelt hij. "Dat heeft mij geholpen om dit werk te maken." En juist zijn werk als kunstenaar - Broens is jaren leraar geweest - heeft hem geholpen om een nieuwe weg in te slaan.

De kunstroute 2024 is nog tot 1 november te bezoeken in Natuurpark Lelystad. Tijdens verschillende weekenden zijn de kunstenaars aanwezig en kan er meegedaan worden aan kunstworkshops.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel