Nieuwe wet seksuele misdrijven ook voor advocaten flinke verandering

LELYSTAD • Za 6 juli 2024 | 18:05 • Zaterdag 6 juli 2024 | 18:05

De nieuwe Wet seksuele misdrijven betekent een flinke verandering voor advocaten. Dat zegt advocaat Linda van Keulen in Herberg Flevoland. Door die nieuwe wet kunnen slachtoffers sinds 1 juli aangifte doen als er vooraf geen duidelijke instemming is geweest door beide partijen voor seks.

Eén van de grootste wijzigingen door de nieuwe wet is de bewijsvoering. Het zou, als je sommige publicaties leest, kunnen lijken dat er geen bewijs meer nodig is voor het veroordelen van seksuele aanranding, verkrachting of het aanzetten tot handelingen waar je niet achter staat. Maar dat is volgens Van Keulen niet helemaal waar: "Want 'geen bewijs' zou niet juist zijn voor de eventuele daders."

Als er geen bewijs nodig zou zijn, kan iedereen roepen dat er iets gebeurd zou zijn. Van Keulen zegt dat dat nog steeds niet kan, wel geeft de nieuwe wet meer vrijheid aan de rechter om te beoordelen of er sprake is van opzet of schuld. Onder de nieuwe wet is het ook strafbaar als iemand niet opzettelijk een grens over gaat. Een voorbeeld hiervan is als je niet zeker weet of de persoon met wie je bent wel of niet een seksuele daad wil verrichten.

Hoe zit het met lopende zaken?
Een nieuwe wet heeft bijna nooit terugwerkende kracht en dat is ook nu het geval, legt de advocaat uit. Dat wil zeggen dat alle rechtszaken die al lopen onder de oude wet vallen. Een voorbeeld van een bekende zaak op dit moment is het proces rond Ali B. Hij wordt berecht volgens de oude wet, de uitspraak is op 12 juli.

Volgens de advocaat zou er bij sommige zaken onder de nieuwe wet wellicht wel een andere uitkomst zijn geweest. Als voorbeeld gebruikt ze de zaak rondom Jeroen Rietbergen, bandleider bij het bekende tv-programma The Voice. Hij raakte in opspraak vanwege vermeende aanranding of verkrachting.

Rietbergen heeft verklaard dat hij inderdaad grensoverschrijdende seksuele contacten heeft gehad met deelnemers. Toch is deze zaak geseponeerd. Linda van Keulen denkt dat de kans groot is dat hij onder de nieuwe wet wel een straf zou hebben gekregen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel