Vanaf vandaag alleen nog seks na duidelijke en wederzijdse instemming

FLEVOLAND • Ma 1 juli 2024 | 6:15 • Maandag 1 juli 2024 | 6:15

Bij het Openbaar Ministerie in onze provincie zal het personeel het er extra druk door krijgen, maar dat nemen de medewerkers graag op de koop toe. Vanaf maandag is de nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht. Slachtoffers van verkrachting of aanranding kunnen vanaf nu makkelijker aangifte doen en verdachten in dit soort zaken zullen ook eerder worden veroordeeld. Want: wie vanaf maandag seks met iemand anders wil, moet echt zeker weten dat de andere partij daar ook mee instemt.

Dat er een nieuwe 'zedenwet' kwam was hoog tijd, zegt Alwin Dam. Hij is officier van justitie in het gebied Midden-Nederland en behandelt veel zedenzaken. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de recente discussies over grensoverschrijdend gedrag en naar alle ontwikkelingen rond het internet, dan vroeg dat echt om een nieuwe wet."

De oude wet stamde dan ook uit 1911 en werd nadien alleen af en toe 'gerepareerd'. Iemand veroordelen voor verkrachting of aanranding, lukt eigenlijk alleen als ook kon worden bewezen dat er sprake was geweest van het gebruik van geweld of van dreigen met geweld. Maar dat is nu wezenlijk veranderd. Geen 'nee' is vanaf nu dus niet meer automatisch 'ja'.

Slachtoffers echt geholpen met nieuwe wet
"Zaken waren soms lastig rond te krijgen, omdat slachtoffers bevroren en toch maar meewerkten", vertelt officier van justitie Dam. "Dwang was dan niet aan te tonen. We vinden het belangrijk dat deze slachtoffers nu echt geholpen worden met de nieuwe wet."

Ook in de nieuwe situatie kan ondersteunend bewijs van belang zijn, erkent de officier van justitie. Omdat bij seks vaak sprake is van sprake van een één-op-één situatie zonder getuigen. Als de verdachte dan ontkent, gaat het om het woord van de één tegen de ander.

"Bij zedendelicten moet je dan denken aan appjes, enorme emotionele momenten waardoor ze een vriendin bellen of opzoeken na de seks. Die emoties kunnen ook helpen bij de zaak." Verder is belangrijk dat in de nieuwe wet verkrachting niet kan verjaren. Slachtoffers kunnen zelf bepalen of en wanneer zij aangifte doen.

Ook seksuele intimidatie beter aan te pakken
In de nieuwe Wet seksuele misdrijven zijn ook andere zaken beter geregeld. Zo wordt het maken van seksueel intimiderende opmerkingen in het openbaar strafbaar als overtreding. Dat geldt op straat, maar ook op social media en op chatsites. "Daarnaast is het praten met minderjarigen over seks nu verboden", vertelt Dam. "Eerst was het alleen strafbaar als het doel was een seksuele afspraak te maken. Nu is alleen erover praten al strafbaar."

Hogere straffen
Verder zijn de maximale straffen voor een aantal seksuele misdrijven vanaf vandaag de straffen verhoogd. Voor verkrachting met een kind jonger dan 12 jaar is de gevangenisstraf verhoogd naar maximaal 15 jaar. Is het kind tussen de 12 en 16 jaar, dan staat er maximaal 12 jaar gevangenisstraf op. Voor het bezit van of het maken van kinderporno kun je straks maximaal 6 jaar cel krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel