Gebben: 'COA heeft derde verzoek voor noodopvang bij Walibi gedaan'

BIDDINGHUIZEN • Do 4 juli 2024 | 22:59 • Donderdag 4 juli 2024 | 22:59

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Dronten opnieuw gevraagd om een derde noodopvang te realiseren op het evenemententerrein bij Walibi in Biddinghuizen. Dat zei burgemeester Jean Paul Gebben donderdag in een debat over de evaluatie van de noodopvang van het afgelopen jaar en het voortzetten daarvan de komende jaren.

In een vurig debat gingen de raadsleden met elkaar in gesprek over hun mening over de noodopvang. Het debat was aangevraagd door het CDA en D66, die graag een open en transparant debat wilden over de voors en tegens van de opvang.

Dronten doet namelijk veel op het gebied van asielbeleid. Zo is er naast de noodopvang al jaren een asielzoekerscentrum aan de Vossemeerdijk, waar zo'n 1.300 mensen worden opgevangen. De noodopvang in Walibi bood het afgelopen jaar ruimte aan zo'n 1.450 asielzoekers.

Asielhoofdstad
In een recent interview met dagblad De Stentor noemde de locatiemanager van de noodopvang in Biddinghuizen de gemeente Dronten de 'Asielhoofdstad van Nederland'. Aanleiding voor deze uitspraak was de situatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een rechter verbood dat daar meer dan 2.000 asielzoekers worden opgevangen. Dronten had afgelopen winter aanzienlijk meer opvangplekken.

In eerder gestelde schriftelijke vragen vonden D66 en het CDA deze hoofdstadtitel niet echt wervend voor een 'bruisende evenementengemeente die wil doorgroeien naar 60.000 inwoners'.

Volgens het college van B en W toont die titel juist aan dat de gemeente Dronten in deze tijd medemenselijkheid toont. In tijden van nood kan de gemeente deze asielzoekers niet in de kou laten staan.

Volgens het college levert de gemeente een belangrijke bijdrage aan de asielproblematiek in Nederland. Dat zorgt ervoor dat Dronten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en ministerie van Justitie en Veiligheid positief in beeld is naast de bijdragen aan andere landelijke opgaves, zoals energie en woningbouw.

Burgemeester wachtte met mededeling
D66 en het CDA die het initiatief hadden genomen voor het debat, hadden al een voorgevoel dat het COA met een nieuw verzoek zou komen voor de winteropvang. De burgemeester sloot een derde noodopvang eerder ook niet uit.

Nu blijkt dus dat de gemeente dit verzoek al heeft gehad van het COA. De burgemeester wilde wachten met deze mededeling tot aan het debat. Dat betekent dat het terrein van Walibi na het festivalseizoen mogelijk weer gebruikt gaat worden om de noodopvang te realiseren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel